Skip to main content

DRI: Bez interne kontrole većina zdravstvenih ustanova u Srbiji

Info 18. feb 2021.
< 1 min čitanja

Internu finansijsku kontrolu nije uspostavila većina zdravstvenih ustanova u Srbiji, saopštile je danas Državna revizorska institucija (DRI).

“Oko 68 odsto zdravstvenih ustanova koje nisu uspostavile internu reviziju kao najčešći i najznačajniji razlog navode nedostatak kadra, odnosno da nisu zaposleni interni revizori koji poseduju znanje i veštine za vršenje revizije unutar organizacije”, navodi DRI u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Efikasnost uspostavljanja interne finansijske kontrole u zdravstvenim ustanovamaˮ.

Predsednik DRI Duško Pejović je na predstavljanju tog izveštaja naveo da zdravstvene ustanove godišnje troše značajan deo javnih prihoda Srbije, zbog čega je od velikog značaja da se uspostavi efikasna kontrola trošenja tog novca.

Pejović je kazao da su 344 zdravstvene ustanove u Srbiji 2018. godine imale tekuće rashode i izdatke od 238 milijardi dinara, što je bilo 11,5 odsto ukupnih javnih rashoda.

Ministarstvu zdravlja je data preporuka da donese novi propis o nemidicinskom kadru da bi zdravstvene ustanove mogle da zaposle službenike za ekonomsko-finansijske poslove, pošto je sadašnji propis još iz 2010. godine.

(Beta)