Skip to main content

Drašković: Kosovo će biti članica UN

Info 25. јул 2010.
< 1 min čitanja
Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da će Kosovo, posle odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu, postati članica Ujedinjenih Nacija jer će, kako je naveo, većina država prihvatiti stvarnost i mišljenje tog suda.
Drašković je u intevjuu za sutrašnje izdanje lista „Pres“ rekao da Srbija mora da poštuje i uvažava mišljenje MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti koje je sama tražila i mora da promeni državnu strategiju o Kosovu tako što će je prilagoditi realnim ciljevima.
Srbija, prema njegovim rečima, treba da sa Evropskom unijom (EU) traži najbolja rešenja za srpski narod i crkve na Kosovu i treba zajedno sa EU da napiše rezoluciju koja će biti podneta Generalnoj skupštini UN.
Lider SPO je rekao da rešenje treba tražiti u dijalogu sa EU, širom međunarodnom zajednicom i vlastima u Prištini. „Ne moramo priznati Kosovo, kao što ni Kina ne priznaje Tajvan, ali moramo sarađivati. Sukobi Srbije sa svetom doveli su nas na političku i biološku marginu i ta se politika ne sme nastavljati“, poručio je Drašković.
Predsednik SPO je rekao da ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću ništa ne zamera i dodao da Jeremić „na najbolji način zastupa lošu kosovsku državnu strategiju“.
Drašković je rekao da Vladi Srbije zamera što istrajava u vođenju pogrešne kosovske politike, što je odustala od atlantskih integracija i što ne uklanja sve prepreke evropskoj integraciji Srbije.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije nije ostvarila dva cilja – ulazak u EU i očuvanje Kosova. „Očuvanje suverenita nad Kosovom je ustavna mantra koja nema nikakave veze sa stvarnošću. Ta autistična politika je najveća prepreka evropskim integracijama Srbije“, rekao je lider SPO, stranke koja je u vladajućoj koaliciji.
(Beta)