Skip to main content

DRAŠKO ĐURANOVIĆ: Zvjerka je u Njujorku, a đe je Keri Bredšou?

Stav 24. sep 2022.
3 min čitanja

"Na putu u totalnu političku i društvenu anarhiju"

Ma, sjajan je ovaj Njujork. Menhetn posebno. Jednom riječju – cool.

Eto, i Dritan Abazović će da potvrdi. Možeš i da voziš biciklo kad hoćeš, iako si premijer, pa još u tehničkom mandatu. Divota je to bila, ta vožnja dvotočkašem, tebe niko iz naše delegacije ne smije da pretekne, pa to tvituješ i izbaciš na Jutjub. Prije toga, po samom dolasku, prati te i Secret Service do hotela, da svi vide, a onda i to tvituješ. E, sad, kad si na biciklu drugačije je, onda te prate, pametno under cover, ali to ne tvituješ, jer ti niko neće vjerovati da su agenti trčali za tobom dok si pedalao ulicama Grada koji nikad ne spava.

Onda se malo skokne do Vašingtona. Spremi se govor o slobodi medija koje slobodno, bez ograničenja, progoniš iz petnih žila u svojoj Crnoj Gori. I taman kada si htio da cjelivaš laureata i poželiš još ,,mnogaja nagradaja“, desi se neki preokret. Da, odavde iz Crne Gore nekadašnji ministar vanjskih poslova, onaj Vlahović – onako bezobrazno, a opet uticajno – naprasno spriječi govoranciju premijera. Vele zbog ,,prenatrpanog rasporeda“. Nijesu rekli čijeg, pošto je Abazović sjedio u prvom redu, ali nije govorio.

Srećom, tu je ona Ksenija, Pavlovic Today ili The Pavlovic Day ili tako nekako, pa objasniš kako je sve u CG baš OK, ruka pravde radi, ekonomija – leti u nebo, sezona – fenomenalna… Milo jeste još predsjednik, Vlada jeste pala, ali opet sve radi… Premijer radi i, ako sreće bude, neće biti novog mandatara do ovog što je sad u Americi, dvanaest do petnaest dana…

Onda opet za Njujork, putanju prate i ekspert za medije i ekspert za digitalne medije, i još njih sedam, osam… Tu je u blizini zgrada UN, možeš ako treba da skokneš do tamo, kad si već pozvan; slikaš se sa Bajdenom i suprugom Džil; dobro, nije baš bila večera sa predsjednikom SAD kako je najavljeno, ali susret je susret, pa je i naš premijer priznao američkom predsjedniku da je ,,veliki prijatelj Crne Gore“… Mislim, Bajden je prijatelj.

Onda bačiš ,,pet“ gradonačelniku Njujorka, mada nije Đulijani, sretneš se sa i slikaš sa Gejbom Eskobarom, pa sa onim Evropljaninom, kako li se već zove, što je zadužen za Zapadni Balkan. Pa se sretneš i sa nekim bivšim senatorom SAD kojem baš i ne znaš ime, ali srećom ni on ne zna tvoje; pa još razgovaraš sa, takođe bivšim, zamjenikom pomoćnika od zamjenika za odbranu, koji ipak zna tvoje ime, ali i ti njegovo…

Ma, sve ide kao podmazano. Vidiš se i sa bratom Vučićem, opet u zgradi UN, zahvališ se što je, kao veliki fan Trampa, omogućio gostovanje na Trampovom ,,whatabout“ Foksu.

Ali se, za razliku od predsjednika Srbije, premijer Crne Gore ne sastaje, bilateralno, ni sa jednim predsjednikom države. Ni sa jednim predsjednikom vlade. A baš ih je mnogo bilo ovih dana u Njujorku, na zasijedanju Skupštine Ujedinjenih nacija. Prenatrpan raspored, valjda. Ne mislim na crnogorskog premijera.

Dobro, jeste se Abazović sreo sa onim šeikom, kad je ono iznad tehničkog premijera bila zastava UN, a ne crnogorska državna, pa se ne zna jesu li to bili pregovori o mirovnim trupama UN na Bliskom istoku ili nešto drugo…

I tako dan, za danom. Od 16. septembra. Crnogorska delegacije velika, a nekako sve je opušteno, bez velikih obaveza. Šef delegacije Dritan Abazović, prirodno, relaksiran.

Sve do juče, sedmog dana, kada je govorio u Ujedinjeniom nacijama. Ne baš pola sata kao Vučić, i nije na kraju završio sa onim ,,Da je vječna Crna Gora“, kao što je Vučić uskliknuo ,,Živela Srbija“. No, sve u svemu, bilo je cool. Baš cool.

E, sad, neki ljudi, skloni cinizmu i opskurnim primjedbama, mogli bi možda da ukažu da je tokom višednevne posjete SAD nedostajalo susreta, da je, moguće, odsustvo bilateralnih razgovora posljedica činjenice što je premijer Abazović u tehničkom mandatu.

I što je važnije, zato što je u međuvremenu napravio dil sa proruskim i prosrpskim Demokratskim frontom, iako se na važnim međunarodnim adresama zaklinjao da će, uprkos izglasavanju nepovjerenja u parlamentu, i uprkos svemu drugom, učiniti sve da Ura stane uz blok političkih snaga koje žele i hoće evropsku Crnu Goru. I da sada, između ostalog i zbog tog političkog lupinga Ure, umjesto Crne Gore na evropskom putu imamo Crnu Goru na putu u totalnu političku i društvenu anarhiju.

Ali to su sigurno zli jezici, jer ovdje u Crnoj Gori je sve OK, i to naša politička zvjerka, premijer u tehničkom mandatu, dobro zna – čim se vrati, vratiće Crnu Goru u normalu. Ipak je Dritan Abazović, ipak je to politička zvjerka, zar ne?

Samo još neke stvari da obavi do 28. septembra, do kada će biti u Njujorku. Jer, ostalo je nepoznato: kada je naša ,,Zvjerka“ gazila ulicama Njujorka, đe se sakrila Keri Bredšou? Bio je red i za taj bilateralni susret tokom 14 dana boravka.

(Pobjeda)