Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Vulićeva, džaba laješ, bit će Bosne i Hercegovine!

Stav 07. feb 2024.
3 min čitanja

"Neobrazovana, primitivna, zatucana, zadojena mržnjom i nacionalizmom"

Umjesto minuta šutnje u pomen na Markale kada je četnička granata prije tri decenije ubila 68, a ranila 144 nevina ljudska bića,  danas se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine moglo čuti kreštanje primitivne Sanje Vulić, potpredsjednice SNSD-a i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ona je suđenje Miloradu Dodiku, svom idolu, heroju i kako ga ona naziva bogu, pretvorila u svojevrsnu seljačku zabavu, rijaliti samopromociju kakva se rijetko viđa u bilo kojoj civiliziranoj zemlji svijeta.

Mitroviću, imamo kandidatkinju!

Najprije je zaurlala:

„Sljedeći put ćemo ovdje dovesti 5.000 ljudi, pa je*em li vam mamu, vidjet ćete“, valjda se buneći što svi naručeni obožavatelji Dodika nisu mogli u sudnicu.  

Naravno PINK-ov studio u Šimanovcima vapi za ovakvim bizarnim likovima, samo što je vrelo ovog polusvijeta bilo u mračnim šupama sa one strane zakona, po predgrađima, drumskim kafanama, vrtačama, jazbinama i zvekama brdovitog Balkana, a kako se čini došao je red da se političari i političarke pridruže kakvom Mitrovićevom ili Marićevom rijaliti jatu koje zabavlja one sa najprizemnijim voajerskim strastima.

I Sanja Vulić je zapravo najidealniji lik za učešće u kakvom seljačkom rijalitiju. Neobrazovana, primitivna, zatucana, zadojena mržnjom i nacionalizmom, sa obostranim kompleksom i niže i više vrijednosti u isto vrijeme, sklona idealizaciji kojekakvih smutnih ličnosti, jednom riječju, psiholozi na ulasku u rijaliti studija plaču za Sanjom Vulić, ali je ona i dalje vjerna Dodiku.

Pa će ova „političarka“ sasvim sigurno imati svijetlu rijaliti karijeru ako okači stranačku knjižicu o klin. Sa druge strane, upravo ovakav profil skrajnute konfliktne ličnosti je idealan za Dodikovo jato i neće se on tek tako odreći usluga svoje prve seljačke  zvijezde. Zlobnici bi rekli, kakvo glasačko tijelo, takva im i zvijezda. I ne bi bili daleko od istine.

A da podeblja primitivni status, Vulićeva je sačekala kraj ročišta o kome više niko i nije pričao, pa se opet pojavila pred publikom, čuj mene – novinarima, i teatralno zavapila:

„Oni će nas pobit’ sve na ovaj način, užas, katastrofa. Morala sam izaći, bolje da izađem nego da me istjeraju. Jeem li joj sve joj jeem, isfrustrirana ku*a došla preko politike…“, kazala je Vulićeva u histeričnom namještenom poluplaču.

Dodikova grupijevka je vjerovatno mislila na sutkinju Senu Uzunović, kad je govorila ku*a ali hej, koga to boli briga. Bitno je da je ispucala rijaliti repertoar psovki u etar.

Lako ćemo za Vulićevu, šta ćemo sa prizivanjem kraja Bosne i Hercegovine?

Nego ima nešto mnogo, mnogo ozbiljnije od performansa parlamentarke, a to je izjava premijera RS-a Radovana Viškovića, koji je kazao, pazite sad: „Ovo je kraj Bosne i Hercegovine i tako će biti, budite sigurni!“

Kako ove riječi sablasno strašno zvuče na dan obilježavanja tri decenije od masakra na Markalama, pogotovo ako se sjetimo riječi njegovog imenjaka, ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je uoči agresije na BiH kazao nešto slično:

„Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak!”

I svi znamo šta se nakon toga desilo. I svi znamo kako je krv nedužnih građana BiH pala i svi znamo za sve zločine, genocid, uključujući i dva maskara na Markalama. I sad iznova slušamo slične strašne riječi.

Je li Dodikova politička koža vrijednija od cijele zemlje?

Samo ovaj put i Višković i Željka Cvijanović pokazuju ne samo da su Dodikovi robovi, nego da uslovaljavaju postojanje Bosne i Hercegovine kao države jednim jedinim sudskim sporom, što je tek zastrašujuće. Pa nije Dodik iznad države, majka mu stara! Niti od Dodikove političke stražnjice zavisi budućnost djece u ovoj zemlji. Ja se nadam. Jer ako političku sudbinu Dodika vežemo za budućnost naše djece, kuku svima nama!

I zato je neizmjerno važno pismo predstavnika organizacija civilnog društva iz reda bošnjačkog, srpskog, hrvatskog, jevrejskog naroda i reda onih koji se ne izjašnjavaju po narodnoj pripadnosti upućeno Radovanu Viškoviću premijeru BiH entiteta Republika Srpska u kojem između ostalog stoji i ovo:

„Sramotno je najavljivati kraj Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojoj i sam Višković ima mogućnost obavljati javnu funkciju, a posebno što iz indirektnih prihoda, kojeg plaćaju svi građani BIH, prima svoju plaću i troši javni novac na funkciji koju obavlja.

Bosna i Hercegovina neće nestati, niti će joj izjave ovakve vrste nauditi a kamoli odrediti njen kraj. Desiće se upravo suprotno – osnažiće se one snage u BIH koje žele biti dijelom evropske porodice država, koje žele jednakopravnost svih naroda i građana na cijelom teritoriju BIH i biće snažna brana svim pokušajima rušenja i podjele Bosne i Heri Hercegovine, posebno promotorima velikodržavnih nacionalističkih projekata, kojima Višković očigledno pripada.“

I odista Bosna i Hercegovina će postojati u svojim punim, dakle dosadašnjim granicama i poslije Dodika, i poslije Cvijanovićeve, i poslije Viškovića i poslije primitivne i zatucane Sanje Vulić! Samo svi zajedno moramo raditi da se ovakve moralne spodobe protjeraju iz političkog života i da za svoja nedjela odsluže zakonske i zaslužene kazne.

Sve mimo toga će biti njihova pobjeda i put u rasparčavanje zemlje.

Neko je pomenuo suđenje Dodiku. Koje suđenje Dodiku?

(Radio Sarajevo, foto: lična arhiva)