Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: SAO Zeta i Srpsko Kosovo

Stav 29. апр 2023.
4 min čitanja

"Na terenu se koristi oprobani pansrpski recept"

“Pretpostavljam da će nakon SAO Zete još pokoja srBska opština predložiti, uz klinac zemlji Crnoj Gori, da se povuče priznanje Kosova, kako je naređeno u Beogradu. A onda lagano, put Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u srpsko-ruski savez, pa šta svetosavski bog rata da. I odjednom ništa više nije smiješno.“

Čitam jutros i ne vjerujem:

“Predsjedništvo Demokratske narodne partije na sjednici predsjedništva pozdravilo je i podržalo odluku odborničkog kluba DF da na sjednici Skupštine Opštine Zeta donese deklaraciju o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju Kosova na teritoriji Zete.“

Čekajte ljudi, jel’ vi mene zajebavate, Opština Zeta će nastupiti kao samostalan entitet u Crnoj Gori suprotno odlukama države Crne Gore, preciznije ponašaće kao srpski SAO entiteti početkom devedesetih u Hrvatskoj i BiH i tražiće neku ludoriju poput otpriznavanja Kosova? Znam da se svašta dešava u ovoj “oslobođenoj“ Crnoj Gori nakon četničke kontrarevolucije i znam da koracima ne od sedam, nego od 107 milja nekada građanska zemlja hrli u srpski svet, ali ovo je već previše.

Zapravo, postavlja se pitanje da li je ova ludorija uopšte legalna i legitimna i ima li ikakve veze sa ingerencijama lokalnih vlasti (a znamo da nema), ali ostavimo to državi Crnoj Gori da riješi. A onda se sjetim da su vlasti u Crnoj Gori po političkoj vertikali i duhovnoj horizontali odavno preumljene i da su samo puka ekspozitura Moskve i Beograda, pa je stvaranje SAO Zete izuzete iz ustavno-pravnog poretka države u ovom bunilu najlogičnija stvar.

U stvarnosti, na terenu se koristi oprobani pansrpski recept, koji je uvod u haos, a to je stvaranje smutnje na lokalu preko lokalnih srpskih zajednica koje donose vlastite, antidržavne odluke, uz onu stvar državi, ustavu, demokratiji i zdravom razumu.

Sjetiti se silnih SAO Krajina, Zapadnih Sremova, Banija, Slavonija, do Srpskih Opština Sjevera Kosova, i na koncu do zaživjele Republike Srpske, kao legalizovane ratne stečevine bosanskih Srba, kako reče Slavoj Žižek.

I zato su silno pogriješili svi oni naivci što pomisliše kako je uvođenjem Milatovića na mjesto predsjednika države završena terevenka oko rastakanja Crne Gore.

Ne, tek je počela!

Pa su tako iz Predsjedništva Demokratske narodne partije kazali kako je “izdajnička vanjska politika” države Crne Gore o priznanju Kosova u suprotnosti sa nacionalnim interesima te iste države Crne Gore i većine njenih građana:

“Zato predsjedništvo DNP očekuje da nakon izglasavanja ove deklaracije u SO Zeta i druge opštine u Crnoj Gori, u kojima većinu čine stranke nekadašnje tridesetoavgustovske većine, donesu istu deklaraciju”, urliču iz DNP-a.

Ovo je naravno tačno i sa stanovišta DNP-a i sa stanovišta Mandićevog DF-a, jer je DNP suštinski samo jedna od iteracija i franšiza neočetništva u Crnoj Gori. A svi oni nikada i nisu podrazumijevali da je Crna Gora neka samostalna država, koja donosi svoje i samostalne odluke, nego je tek dio srpskog sveta, “Južna Republika Srpska“ i spona Jadrana i Beograda sa Crkvom Srbije. Ništa više od toga! Mora im se priznati da su makar dosljedni. I svi koji su se borili za evropsku, građansku Crnu Goru u NATO paktu, su pogađate-izdajnici!

E sad, ova trabunjanja SAO Zete mogla bi se okačiti mačku o rep da nije pustog fakta kako je u Crnoj Gori već na vlasti ova svetosavska velikosrpska ideologija i da nije jedne druge stvari, a to je piromanski poziv za kreiranje nekakvih srpskih SAO opština diljem zemlje.

Da se razumijemo-ovdje je poziv na otpriznavanje Kosova samo povod i paravan za rastakanje zemlje ili (i) njenu potpunu asimilaciju u srpski svet. Jer, kad su velikosrbi iz DF-a tako zabrinuti za, pretpostavljam Srbe na Kosovu, što im dušobrižnici ne šalju iz svojih džepova donacije ili što ne idu npr. u Gnjilane da se “bore za braću“. Ništa od toga…

Nego ima tu još jedna, treća stvar, koja nam plastično oslikava demografsku realnost srpskog sveta i doslovno nestanak Crnogoraca i to baš na primjeru Srbije i Crne Gore.

Evo vam zadnjih podataka o broju Srba u Crnoj Gori i broju Crnogoraca u Srbiji:

Na popisima u Srbiji situacija je sljedeća:

-1981. god 147 000 Crnogoraca

-1991. god 118 000 Crnogoraca

-2001. god 70 000 Crnogoraca

-2011. god 38 000 Crnogoraca

-2022. god. 20 000 Crnogoraca

I niko se odista u crnogorskom nacionalnom korpusu ne žali na diskriminaciju, i na segregaciju, i na majorizaciju u Srbiji, iako tih ljudi gotovo da i nema. Svedeni su na par rezervata. Na žalost.

Sa druge strane, pazite ovo brojno stanje Srba, na popisima u Crnoj Gori:

-1981. god. 3500 Srba

-1991. god 51 000 Srba

-2001. god. 147 000 Srba

-2011. god. 162 000 Srba

-2023, najvjerovatnije blizu 200 000 hiljada Srba

A predstavnici srpskih političkih partija se horski žale, ne samo da su segregirani u Crnoj Gori, ne samo da su ugroženi i da su potlačeni i to im je malo, nego bi da se preko Kosova, kao samostalne države obračunaju do kraja sa građanskim bićem i opstojnošću Crne Gore.

Na koncu, nemojte zaboraviti da je baš novi predsjednik Jakov Milatović kazao dvije jako bitne stvari, a to je da mu je Otvoreni Balkan u duši, a isti je kameo za srpski svet i da je učinjena diskriminacija“prema Srbima“.

Da ne bude paušalno, citiram:

“Pošto su Srbi u velikoj većini bili na suprotnoj strani, platili su visoku cijenu za vrijeme Đukanovićeve autokratije. Njegovom detonacijom završava se vrijeme diskriminacije. Stoga, svi narodi u Crnoj Gori, računajući i Srbe, moraju biti ravnopravni i imati jednake šanse, što za vrijeme vladavine DPS-a nije bio slučaj, kaže Milatović.“

Aha Milojko, dakle Srbi su za vrijeme Đukanovića bili diskriminisani toliko da im se broj skoro učetverostručio od silne diskriminacije??? Znači, nisu bili dovoljno ravnopravni (čitaj ravnopravniji od drugih) pa je sad konačno došlo vaše vrijeme i mogu, eto, da se izraze do kraja, što će reći, mogu stvarati kojekakve samostalne, prosrpske enklave po Crnoj Gori do stepena, kad se verbalni belaj može pretvoriti u pobunu u oružani sukob.

Ko to ne zna ili je prespavao “Balvan revoluciju“ na Plitvicama ili je politički idiot ili je i sam ljubitelj balvan revolucionara Mile Martića, Milana Babića i ostalih ratnih zločinaca.

Kako će ovo završiti? Nisam optimista i sve nešto pretpostavljam da će nakon SAO Zete još pokoja opština predložiti uz klinac zemlji Crnoj Gori da se povuče priznanje Kosova, kako je naređeno u Beogradu.

A onda lagano, put Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u srpsko-ruski savez, pa šta svetosavski bog rata da.

(CdM, foto: NDNV)