Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Ruski ambasador u UN-u prijeti Bosni i Hercegovini sukobima

Stav 17. мај 2024.
5 min čitanja

O kakvom ‘novom sukobu’ govori ruski ambasador Nebenzja? Ko bi taj sukob započeo, ko bi ga vodio, kome bi odgovarao?

Ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja obrušio se u svom izlaganju na East Riveru na sve i svakoga. Prvo je kazao da Christian Schmidt nema mandat za djelovanje kao visoki predstavnik i da nema pravo da se obraća na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Onda je precizirao da Schmidt svojim djelovanjem “pogoršava odnose u BiH”, izražavajući nadu da će “OHR uskoro biti zatvoren”.

Upozoravanje na rat ili prijetnja ratom?

Naravno, bio je to samo početak jedne retoričke tirade, koja je imala za cilj ne samo negirati i genocid, i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, nego i zastrašiti kako bosanskohercegovačku, tako i međunarodnu javnost prijetnjama koje su odavno u ruskom diplomatskom retoričkom arsenalu.

“Usvajanje rezolucije vratiće BiH na stari sukob i nikako neće pomoći napretku zemlje”, ispalio je kao iz topa ruski predstavnik u UN-u. O kakvom “starom sukobu” govori Nebenzja? Da li misli na agresiju na Bosnu i Hercegovinu ili kako on to u relativizatorskom diskursu naziva “građanski rat”? Ili je riječ o klasičnoj ucjeni, gdje na rat upozoravaju oni koji se za rat, zapravo, zalažu, a to je Rusija, i bez svake sumnje, njeni posilni na Balkanu, okupljeni oko projekta ‘srpski svet’?

Te prijetnje “destabilizacijom Bosne i Hercegovine”, ili čak njenim nestankom, ako se usvoji civilizacijska Rezolucija o genocidu, po pravilu spominju ili Dodik, ili Vučić, Ili Vulin, ili Dačić, a sad su, kako vidimo i nalogodavci, predvođeni Rusijom preuzeli jezik nasilja i ratnih prijetnji.

Srbi se hvale separatizmom

I naravno, nije se tu zaustavio ruski ambasador. Odmah je podsjetio da obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na sjednici nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH i da se ponavlja “djelovanje suprotno ustavnom poretku BiH”.

“To može dovesti do novog sukoba koji ugrožava stabilnost BiH. Pokušavaju da sprovedu zapadne ideje unitarne države, zanemarujući interese srpskog naroda. Pozivamo izabrane predstavnike BiH da rade u interesu BiH, ali imamo izabrane predstavnike koji su pod sankcijama i time se stvara kriza. Republika Srpska nije sretna zbog toga. Srbi su optuženi za separatizam, a neki ih smatraju i genocidnim narodom. Niko ne treba da bude zaluđen ovom zapadnom retorikom”, rekao je Nebenzja.

Ovdje stvari valja baš raščlaniti:

  • O kakvom “novom sukobu” govori Vasilij Nebenzja? Ko bi taj sukob započeo, ko bi ga vodio, kome bi odgovarao? Neće biti da je Zapadu u interesu da se taj sukob desi u njihovom dvorištu, a Zapadni Balkan jeste dvorište i Zapada i EU, šta god Rusi milili o tome. Pa je onda jedini logičan zaključak da bi nešto tako odgovaralo Rusiji koja bi konačno otvorila novi front i sklonila poglede (i naoružanje) Zapada sa Ukrajine, a bosanski Srbi predvođeni Miloradom Dodikom predstavljaju idealnu populaciju koja bi na komandu Moskve odreagovala (potencijalnim) sukobima. Pa tako ovo “upozorenje” ruskog diplomate možemo slobodno shvatiti i kao još jednu, klasičnu rusku ucjenu.
  • Srbi nisu optuženi za separatizam, nego vođa bosanskih Srba Milorad Dodik otvoreno svojim izjavama, postupcima i najvažnije, setom entitetskih zakona ide putem separacije i disolucije. Dakle nije riječ o optužbama, nego o nečemu sa čim se ponosi i hvali Milorad Dodik i klika oko njega. Zapravo, situacija je toliko polarizovana, napeta i naelektrisana da je na istom tom zasjedanju UN-a visoki predstavnik Christian Schmidt konačno formulisao u jednu konsekventnu misao ono što se zna u zadnje dvije godine i sve verbalizovao:
    “Ukoliko vlasti bh. entiteta RS nastave s dosadašnjom politikom, kršenjem Daytona i retorikom moglo bi de facto doći do secesije Republike Srpske”, kazuje Christian Schmidt na Vijeću sigurnosti UN-a.
    Dakle, ne radi se o nekakvim insinuacijama o secesionizmu, nego o najrealnijoj opasnosti po ustavni poredak, cjelovitost i teritorijalnu nezavisnost države Bosne i Hercegovine od rata na ovamo.
  • O lažnim insinuacijama o “kolektivnoj genocidnosti” toliko puta je sve rečeno da se ne treba iznova ponavljati. Dovoljno je kazati da takve teorije o “genocidnosti svih Srba” serviraju upravo najveći ruski vazali, Vučić, Dodik, Vulin i Dačić.

Za Ruse ni Drugi svjetski rat nije završen

Naravno, nije ruski ambasador Nebenzja preskočio i Njemačku, pa je kazao rječnikom iz Drugog svjetskog rata da je Njemačka “sila Osovine” i dodao:

“Zašto Njemačka stoji iza rezolucije, a počinili su dva genocida u 20. vijeku? Sve to traje od raspada Јugoslavije, bombardovanja Srba, da se cijeli narod označava jednim imenom, a šta je ono što je Njemačka radila u 20. vijeku? Mi se suprotstavljamo onome što radi zapadni svijet, a posebno njegovom prisustvu u političkom Sarajevu. Sve je to neprihvatljivo, čak i prema povelji UN”, istakao je Nebenzja.

Ne treba nikako smetnuti sa uma da Rusija živi permanentan PTSP i vječnu Staljinovu vojnu paradu iz 1945. godine, a da se Njemačka otvoreno ili manje otvoreno tretira i dalje kao nacistička zemlja i da joj se više-manje sve vrijeme od strane Rusije prijeti nekakvim ratom i okupacijom, što je potpunu nastrano i vrlo opasno po svjetski mir.

Inače, narativ Nebenzje su odavno prihvatili predstavnici bosanskih (i ne samo bosanskih) Srba, koji ne samo Njemačku, nego i visokog predstavnika u svojim deluzijama tretiraju kao “nacističkog okupatora”, otvarajući nekakvu traumu iz Drugog svjetskog rata, u kojoj se u trećoj dekadi 21. vijeka projektuje slika o nepostojećim “nacističkim zavojevačima” i “pravednom srpskom narodu”, što je potpuno sumanuto, ne samo sa povijesne tačke, nego ozbiljno graniči sa psihosocijalnim poremećajima, a koji opet mogu tragično da se preliju u stvarnost i izazovu potencijalne sukobe.

Ali, vratimo se ne Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i načinu na koji Rusija preko svog ambasadora racionalizuje stvari i prijeti novim sukobima.

Nakaradna logika

Nebenzja kaže: “Govorimo o nečemu što je još jedan put zaobišlo Predsjedništvo, a riječ je o rezoluciji o Srebrenici. Sve je u suprotnosti s Ustavom BiH. Činjenica da ovaj nacrt ne uživa povjerenje svih u zemlji je također istaknula gospođa Cvijanović, a dovelo je do protesta na ulici. Njemačka i drugi su kosponzori. Ovaj tekst je prijetnja miru i stabilnosti. Njemačka je advokat žrtava genocida u Srebrenici, a oni su to počinili dva puta u 20. vijeku.”

Osim narativa o neprekinutom Drugom svjetskom ratu ili kako ga Rusi zovu Velikim otadžbinskim ratom (primijetićete da se i u srpskom novogovoru potencira otadžbinski rat), dakle, osim ovih ratnih narativa, Nebenzija iznosi laži. Najobičnije laži!

Rezolucija o Srebrenici ne da nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, nego se uklapa u ustavno uređenje zemlje, a jedini koji ne poštuju Ustav su politički predstavnici bosanskih Srba, koji su još prije bezmalo dvije godine suspendovali isti taj Ustav o kome priča ruski ambasador na 49 posto teritorije BiH. Zamislite samo šta bi bilo sa bilo kojom ruskom republikom i koliko bi ona postojala, kada bi suspendovala ruski ustav na pet minuta? Sve vam je jasno.

Rusko gnijezdo

Umjesto zaključka, možda bi na koncu valjalo citirati Ivicu Puljića, Al Jazeerinog novinara koji prati zasjedanje Vijeća sigurnosti i koji je na mreži X napisao:

“Prvi put smo danas na Vijeću sigurnosti čuli rusku prijetnju da možda neće podržati ostanak EUFOR-a u BiH. ‘Bilo bi kontraproduktivno podržati mandat EUFOR i njegove operacije na terenu’ – rekao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja. O mandatu EUFOR-a odluka pada u novembru.”

A što će kazati da Rusi osim riječi i retoričkog arsenala, itekako imaju plan za destabilizaciju Balkana, a srce tog plana jeste Bosna i Hercegovina, pogotovo entitet RS, koji i jeste rusko gnijezdo i koji će biti korišten u dodatnom jačanju tenzija na terenu.

“Izjednačavanje administrativne s međunarodnom granicom je nešto što se smatra prijetnjom…”, kaže gotovo bespomoćno Christian Schmidt u svom redovnom izvještaju na Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvještaj su, između ostalih, podržale SAD, Slovenija i Švicarska, kao i mandat visokog predstavnika. Očekivano, Kina i Rusija ga nisu podržale.

Ako je išta dobro u ovoj situaciji, to je onda jasna podjela između snaga svjetla i snaga tame. Na jednoj strani stoji Bosna i Hercegovina, suverena, građanska i nedjeljiva sa zapadnim saveznicima, a na drugoj strani jeste Srbija, Rusija, Kina sa ostalim negatorima genocida koji bi preko RS-a da uvuku i zemlju i region u rat.

Još da to shvati Zapad.

(Al Jazeera)