Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Proslava neustavnog dana RS-a može dovesti do sukoba u Sarajevu

Stav 07. јан 2023.
4 min čitanja

I ove godine se obilježava sramni dan entiteta Republika Srpska. Podsjećam, Ustavni sud BiH je čak dva puta presudio i jasno i glasno kazao kako je praznik neustavan i nelegalan. To, dabome, ni ove godine nije spriječilo Milorada Dodika i prateću mu kamarilu da organizuju i vojnu paradu i svečanu akademiju.

Svečana akademija će biti održana u Banja Luci 9. januara, a isti dan, u Istočnom Sarajevu, održaće se vojna parada. Ovo je prvi put da se gotovo na entitetskoj liniji i to sa mjesta sa kog je pucano po Sarajlijama organizuje paramilitarni skup, pa je logično da su tenzije visoke.

Gdje Vulin stade, Vučević produži: Od srpskog sveta do srpskog ujedinjenja

Ali, nije samo do organskih tenzija. I ove godine se rukovodstvo susjedne Srbije potrudilo da dolije ulje na vatru i prije održavanja problematičnog skupa.

Tako svoj nakaradni doprinos “prazničnoj” atmosferi dao i potpredsjednik Vlade Srbije i novoizabrani ministar odbrane te zemlje Miloš Vučević, koji baš sad iznosi tezu o “srpskom ujedinjenju”.

“Šaljemo poruku da godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja, jer u opštoj krizi sa kojom se svet suočava jedino su sloga i jedinstvo garant slobode. Živela Srbija! Živela Republika Srpska”, poručio je srbijanski ministar Vučević.

Pa se lako zaključuje da je Vučević zapravo dosljedno na putu svog prethodnika, bizarnog Aleksandra Vulina, koji je bio najgorljiviji pobornik teze o srpskom svetu.

Suštinski, ovo je identična stvar i govori nam nešto drugo: Vulin nije nikakav izuzetak, on je pravilo i dosljednost velikosrpske politike od Miloševića do pomenutog Vučevića. Imena su se mijenjala, dok je suština, a to je Velika Srbija, preko grbače drugih naroda – ostajala ista. I upravo je ta i takva retorika kandidovala Vučevića da bude nominalno novi prvi vojnik Srbije, koja preko nišana odavno gleda Kosovo, pa je valjda cilj da se vrate ratne trube, a i pripadajuće oružje i u Bosnu i Hercegovinu.

Ruska očekivanja za 2023: ‘Eksplozija’ Bosne i Kosova

Ako znamo da je Srbija uz Bjelorusiju gotovo jedini evropski saveznik Rusije i ako znamo da Rusija svim silama nastoji otvoriti novi front, mimo Ukrajine kako bi se odvukao fukus svjetske javnosti sa ruskog uništavanja ove zemlje, onda treba biti posebno ozbiljan i oprezan.

A tim ozbiljniji treba biti kad vidimo da se u novogodišnjem izvještaju ruske agencije RIA Novosti BiH spominje kao potencijalno ratno žarište u ovoj 2023. godini. Tako RIA Novosti navode eksplicitno da je Evropa postala “najvrelije mjesto na svijetu” te da u ovoj godini “može da eksplodira ne samo Kosovo, već i Bosna”.

Za one koji ne znaju, autor pomenutog teksta u ruskim RIA Novostima je kolumnista Petar Akopov.

On je još ljetos pisao o promjenljivosti granica na Balkanu i spominjao je BiH u svom tekstu Balkan, novi front u ratu sa Rusijom. Slobodno se može reći da je on glasnogovornik Krmelja za ovaj dio svijeta i da je na neki način i zli vjesnik onoga što Moskva hoće i želi u ovom momentu.

Inače, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Akopova tvrdi da je centralna figura državne propagande u Moskvi. Zbog uloge u promociji ruskog narativa o invaziji na Ukrajinu, njegovo ime moglo bi se uskoro naći na spisku sankcija EU-a, Švicarske i Kanade, kako napisa kolega Irvin Pekmez iz BIRN-a.

I kada vam takav čovjek poput Akopova kaže da može “eksplodirati Bosna”, a u svjetlu izjava komšija iz Beograda koji bi da se “ujedinjuju” preko i na račun bosanske zemlje i u svjetlu fakta da je Dodik kao otvoreni ruski igrač sigurniji i jači na vlasti nego ikad, mjesta za oprez ima na pretek.

Nego, šta za to vrijeme radi OHR i visoki predstavnik Christian Schmidt? Za razliku od Valentina Inzka, koji je izražavao zabrinutost i ponekad nešto i radio, Christian Schmidt je čini se zauzeo stav nekakvog miteleuropskog turiste, koji baš neće da se miješa u svoj posao.

Pa tako Schmidt blago “upozorava” čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovo obilježe 9. januar kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji i dodaje: “Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na evropskim vrijednostima su kamen-temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini.”

Pozivati na poštivanje ustavnog poretka zemlje one koji u svojim ideološkim agendama imaju baš uništenje te zemlje u najmanju ruku je infantilno. Pozivati na evropske vrijednosti one koji preziru evropske vrijednosti dok teže Rusiji i nekim drugim vrijednostima u najmanju ruku je neodgovorno. Zazivati mir i tražiti ga od onih koji bi da mijenjaju granice na uštrb mira, ali i nezavisnosti i suverenosti zemlje (Bosne i Hercegovine), neozbiljno je, da ne upotrijebim neku grublju riječ.

Najkonkretnije, država Bosna i Hercegovina u ovom trenutku se ne može pouzdati u instituciju visokog predstavnika (osim ako nas u zadnjem momentu pozitivno ne iznenadi).

MUP Kantona Sarajevo najtrezveniji

Bosna i Hercegovina zato se može i mora pouzdati u svoje institucije, pod uslovom da rade svoje poslove kako treba.

A najpotrebnije ja baš sad ne širiti paniku i ne nasjedati na Dodikove silne provokacije, koje se vide iz aviona.

I da priča o provokacijama stoji, svjedoči i postavljanje plakata sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića u Istočnom Sarajevu i to na zgradi Opštine.

I zato je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo došlo najbolje i najprofesionalnije saopštenje u kome stoji “da će policija poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite kroz intenziviranje razmjene sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo”.

Ovo u prevodu znači da se situacija povodom proslave neustavnog dana RS-a treba shvatiti izuzetno ozbiljno, da MUP sve nadzire, ali da nikao ne treba nasjedati na provokacije koje će servirati na terenu Dodikova udruženja i gaulajteri, jer je upravo to cilj ovogodišnje proslave.

Vođeni ovom nakanom kantonalnog MUP-a čini se da će razum (makar zasad) prevladati, ali je izuzetno stresno i emotivno frustrirajuće po sve građane Sarajeva da osluškuju kako im se u blizini njihovih domova mimo zakona formiraju paradne vojne formacije sa grbovima, znamenjem i pozdravima za iste one koji koji su uništavali grad bezmalo četiri godine.

Da se razumijemo, ova opskurna i bizarna parada u slavu ratnih zločinaca, koja je ruglo i sramota prije svega za srpski narod, mora prestati i to zakonski. A za to je zadužen visoki predstavnik. Ako se on ne počne miješati u svoj posao, a u svjetlu želja, prije svega Rusije da se na Balkanu kreiraju novi sukobi, bojim se da će biti kasno.

(Al Jazeera)