Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Opet Srbi bogomolje ruše!

Stav 06. jun 2021.
3 min čitanja

Znate kako kaže onaj najnoviji vic, više su Srbi porušili pravoslavnih crkava u RS-u u zadnja dva dana, nego što ih je sila Boga Armije BiH srušila u Sarajevu za vrijeme rata.

I da, ovaj tekst nema nikakve veze sa Fatom Orlović, heroinom našeg doba.

Množenje crkve sa nulom

Kako?

Tačno tako, dobro ste sve pročitali!

Duplo ili beskonačno mnogo više crkava porušeno je u RS-u ovih dana, nego u Sarajevu za vrijeme rata, potvrđuje to i matematička nauka iz dana dan.

Jer…

Znamo svi da je u Sarajevu za vrijeme tog rata nesrećnog porušeno nula, slovom i brojem nula crkava, ali su Srbi, preciznije njihovo rukovodstvo evo koliko juče srušili navodno pravoslavnu crkvu u avliji Fate Orlović u Konjević Polju.

Dobro, ne slažem se ja da je to bila baš crkva. Ne slaže se ni Sud, on kaže da je riječ o nasilno, na tuđoj zemlji napravljenom i nelegalno izgrađenom objektu. Ne slaže se ni Hrizostom Vladika SPC-a, koji kaže da im to nije trebalo (SPC-u op. aut). Nije im svima zajedno trebalo, dakle da grade umobolno ludilo na Fatinom zemljištu. Znači, niko pod svodom nebeskim ne kaže da je riječ o pravoj crkvi, niti se bilo ko slaže da je trebalo graditi tu skalemeriju u ženinom dvorištu.

O ideji, a kamo li o realizaciji nakane da u tuđoj avliji pravite bogomolju, nećemo sad-suviše je ludo. A to je bila realnost RS-a dvije decenije i više.

Dobro?

Dobro i to sad sve zajedno na gomili nikakva prepreka nije da osobe poput Rajka Vasića, Milana Tegeltije i Srđana Mazalice, dakle čelnih Dodikovih persona koje su prošlost, sadašnjost i budućnost tog Dodikovog režima, ne zareže i ne zarlauču kako je rušenje betonske konstrukcije u Fatinom dvorištu neizbrisiva šteta za svakog Srbina, pravoslavca, koji će učiti svoju djecu da se svete u bliskoj budućnosti zlim Bošnjacima (sic!).

Ili kako reče narečeni Srđan Mazalica, Dodikov poslušnik u Skupštini RS-a, rušenje bilo koje bogomolje je zločin. Nije nego?!

Reci hop, pa sam sebi skoči u usta

Eh, bože pravde, Bože me oprosti, pa je betonsku nakaradu rušila ni više ni manje nego baš vlast Rebuplike Srpske po nalogu suda, i to po potvrdi Zorana Prezimenjak Tegeltije, iz SNSD-a predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je kazao da se krenulo u “postupak uklanjanja nelegalno izgrađenog objekta u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju“ i da je za to zadužena, pazite sad-Vlada Republike Srpske.

A Vlada narečene Republike Srpske čini zločinački čin rušenjem tzv. bogomolje, makar tako tvrdi Srđan Mazalica. Pazite, ne ja nego taj Dodikov Mazalica?!

Ajde, konačno i neka korist od huškačkog, zlobnog rukovodstva SNSD-a, koje je u svom alogičkom lutanju i silovanju logike i etike izašlo na zelenu granu. Da zaista jedna od tih Vlada RS-a, je direktno kriva za rušenje vjerskih objekata (između ostalog).

Naravski, nema to veze sa sramotnom betonskom nakarad-konstrukcijom u Konjević Polju, koju je neko nazvao crkveno-vjerskim objektom.

Ima to puno više konkretne veze sa, da ne idemo dalje npr. sa rušenjem nekih vjerskih objekata tu u Banjaluci.

Rušilo se u Banjaluci dinamitom Srpskog sveta

Eto tako, na primjer:

-Ferhat-pašina džamija, znana kao Ferahdija, spomenik svjestke kultune baštine, sagrađena 1579, srušena je 7. maja 1993;

-Džamija Aranudija, izgrađena 1594, srušena 7. maja 1993;

-Gazanferija, Mala čaršija, izgrađena 1760, srušena 4. jula 1993.;

-Behram-efendijina džamija u Novoseliji, izgrađena 1560, srušena 26. maja 1993;

-Mehid-bega Imamovića džamija, Hiseta, sagrađena 1630, srušena 4. Jula 1993;

-Jama Gornji Šeher, izgrađena 1554, srušena 4. Jula 1993;

-Talih džamija, Pobrđe, izgrađena 1580, srušena 8. septembra 1993;

-Stupnička džamija, Stupica, izgrađena 1595, srušena 9. septembra 1993;

-Dolača džamija, Dolac, izgrađena 1686, srušena 9. septembra 1993;

-Potočka džamija Potok, izgrađena 1630, srušena 6. Septembra 1993;

-Gradska džamija Grab, izgrađena, čak 1528, srušena 4. Jula 1993;

-Tulekova džamija, Novoselija, izgrađena 1760, srušena 17. Maja 1993. ;

-Hadži Kurd džamija, Novoselija, izgređan u 17. vijeku, srušena 11. Maja 1993;

-Potpećinska džamija, Pećine, izgrađena 1618, srušena 9. Aprila 1993.;

-Hadži Mustaj-paše Sokolovića džamija, Novoselija, izgrađena 1570, srušena 14. Jula 1993.

Pa malo li je?!?!?!

U samo jednom gradu koji je pod svojim kontrolom držala i drži vlast RS??? Taj grad se zove Banjaluka i u njemu žive sve ove kreature, koje se vijeđaju nad činom uklanjanja kvazicrkve.

Malo li je gospodo Tegeltija, Vasiću i Mazalice? Pri tom ovo su stvarni vjerski objekti koji su trajali stoljećima i koji su porušeni u trenu, a nije riječ o nekakvom jednokratnom betonskom zapišavanju terena.

Sram vas bilo, malo li je!

E upravo tako, sistem koji srpska nacionalistička politika sprovodi najmanje tri decenije počiva na gnusnim lažima i šizofrenim autosugestijama, a upravo zahvaljujući tom ludilu taj sistem propada spaljujući svoju logiku.

A gdje je cijela BiH, u kojoj je porušeno reko 1000 džamija pod rukovodstvom ideoloških tutora i idola ovih dušebrižnika?

Pa kad bi krenuli da se svete svi sužnji po vašem receptu u regionu, ne bi Srba ostalo ni koliko ispod kamena, sve do Karpata.

Kažem, ovo nije tekst o Fati Orlović, ali je ponajviše tekst o njoj.

(Antena M)