Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Od počasnih građana Crne Gore se može sastaviti omanji četnički bataljon!

Stav 09. мај 2024.
3 min čitanja

"Neki počasni, neki malo manje počasni, tek, kako se čini svima je zasluga to što ruše ili brukaju Crnu Goru, ispravka to što je pretvaraju u srpsku guberniju"

“Pa su tako od episkopa Atanasija iz Šipova do Vesne Bratić iz Bileće sve počasni građani i građanke Crne Gore. Počasni da ne mogu biti počasniji. A to što se od njih može sastaviti četnička borbena formacija, a slušajte, to im je prednost i tim bolje po osvježenu Crnu Goru. A sve podržao Matija Crnogorac Bećković, koji se stidi svog crnogorstva.“

Šta je zajedničko Vesni Bratić, Matiji Bećkoviću, Draganu Džajiću, Aleksandru Stijoviću, episkopu Crkve Srbije Atanasiju? Dobro, kazaće mnogi, imaju ideje, hmm, blago svrnute u desno i svi se više – manje bore za srpski svet u ovom ili onom obliku, ali uvijek u čvrstom agregatnom stanju.

I to je tačno, mada nije tema ove kolumne.

Srbovanje kao komparativna prednost za crnogorsko državljanstvo

Naime, svi pobrojani ( i još ko zna koliko njih) su državljani Crne Gore. Neki počasni, neki malo manje počasni, tek, kako se čini svima je zasluga to što ruše ili brukaju Crnu Goru, ispravka to što je pretvaraju u srpsku guberniju.

Zdrav razum će se pitati kako je moguće da počasni državljani budu oni koji četnikuju kao Vesna Bratić, oni koji poput Milatovićevog savjetnika Stijovića državljanstvo dobiju, pod blago rečeno, sumnjivim okolnostima, oni koji se po vlastitim riječima sramote tog državljanstva poput ćerača Bećkovića ili oni koji su bojovnici Crkve Srbije poput Atanasija (Svetka) Rakite???

Dobro, to bi bilo pitanje ako bi pratili logiku. Ali je logika u Crnoj Gori sljedeća: što više grdiš i uništavaš državu ili što više četničaš to ti je veća šansa da postaneš državljanin Crne Gore. Zapravo to ti je preporuka za počasno državljanstvo.

“Poštovani predsjedniče Srpske Krajine“, bulazni Džajić na nekom skupu ovih dana, a meni pade na pamet njegova oduševljena faca dok je dodjeljivao, opet počasni, dres Crvene zvezde ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću aka Kapetanu Draganu.

Tada sam napisao za Džaju:

“Nekadašnji fudbaler i nekadašnja legenda, nekad velikog kluba, Crvene zvezde, nekad čovjek – Dragan Džajić, uručuje počasni dres sadašnjem ratnom zločincu kapetanu Draganu. Kakav konačan sunovrat i čovjeka, i fudbalera, i legende, i kluba, koji je započeo prije tri decenije! Kako se za života postaje bivši-u svemu!“

A onda se sjetim da je taj i takav Džaja još od 2015. crnogorski državljanin, veselo nam bilo.

A šta kazati za savjetnika predsjednika države Jakova Milatovića za regionalni razvoj i bivšeg ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića, koji je dobio počasno državljanstvo Crne Gore još tamo 8. novembra 2016. godine u vrijeme “Vlade izbornog povjerenja“?

Nikom nije poznato koji je to poseban značaj za Crnu Goru imao Stijovićev profesionalni angažman da bi dobio državljanstvo, jer prema podacima iz njegove biografije u to vrijeme je radio u Institutu za šumarstvo Crne Gore. A dobro, sigurno ima nešto u tim šumama…

Počasno državljanstvo, kaže zakon, strancu se dodjeljuje isključivo na osnovu preporuke najviših funkcionera državne vlasti, precizno predsjednika Skupštine, Vlade ili države, što u slučaju Stijovića nije ispoštovano pa je stoga ta zakonska procedura upitna.

Stijović je krajem 2021. godine u Skupštini priznao da, osim crnogorskog, ima i državljanstvo Srbije.

– Imam srpsko državljanstvo. Rođen sam u Srbiji i to mi nikada nije bio problem. Otac mi je Crnogorac, majka mi je Srpkinja, imam oba državljanstva – rekao je on u parlamentu 9. decembra 2021. godine.

Nije sve do njih!

Eto odgovora!

Osim što “volite“ Crnu Goru, izgleda je nužno da ste ili državljanin Srbije ili da imate paradržavljanstvo entiteta Republika Srpska. I ako imate kakvo radikalno htijenje, eto vam državljanstva.

O Vesni Bratić, po vlastitom priznanju ženi-četniku, ne treba trošiti riječi. Ne zato što ih nema, nego zato što je mala hrestomatija, a ne jedan tekst za njena (zlo)djela. O njenom štetočinstvu po državu Crnu Goru će se držati predavanja na nekim ozbiljnim katedrama u budućnosti. Ako bude budućnosti Crne Gore, jelte.

E sad, ako znamo da je za bataljon potrebno od 100 do 700 ljudi, mnogi skloni cjepidlačenju će pitati, a gdje je tu bataljon?

Podsjetiću vas, samo je litijaško-apostolska vlada Zdravka Krivokapića tokom svog mandata dodijelila 274 počasna državljanstva. Daleko od toga da su svi bojovnici srpskog sveta i da su četnički nastrojeni – ima tu časnih ljudi od digniteta – ali je velikom broju njih odanost prema glavnom gradu, a koji nije ni Podgorica, ni Cetinje, no Beograd, bio presudan faktor da se upišu u Crnogorce preko počasnog pasoša.

Pa su tako od episkopa Atanasija iz Šipova do Vesne Bratić iz Bileće sve počasni Crnogorac do Crnogorke. Počasni da ne mogu biti počasniji. A to što se od njih može sastaviti četnička borbena formacija, a slušajte, tim bolje po osvježenu Crnu Goru. Sve podržao Matija Crnogorac Bećković, koji se javno stidi svog crnogorstva.

Ali, znate šta, nije sve do njih. Ako ćemo iskreno – slabo šta je do njih! Malo više je do države Crne Gore i do njenih vlasti (i pređašnjih i sadašnjih) koji su državljanstva dijeli kao flajere na pumpi jer im je stražnjicama odgovaralo. Na obraz im!

(CDM, foto: Pixabay)