Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Konj je bolji senator od Vulina, ali je Vulin zato opasniji!

Jugoslavija 05. feb 2024.
4 min čitanja

"Ono što on govori, to misli makar 80 odsto podanika srpskog sveta i 99,8 odsto srbijanske politike"

“Kaligula je angažovao svog konja Incitata u rimskom senatu, a Dodik ruskog argata Vulina. Procedura je bila ista. Konj bi Dodiku bio jeftiniji, puno pametnijih rješenja bi smislio i ne bi ga morao vodati po televizijama. Sa druge strane, zazivajući srpski svet, Vulin jeste jasniji od konja, ali je zato i mnogo opasniji!“

Aleksandar Vulin, bivši prvi obavještajac države Srbije i aktuelni terenski argat države Rusije koga je ista zbog hapšenja ruskih opozicionara odlikovala, opet se javio i u etar poslao i više nego jasnu poruku da srpski svet “nema alternative“ kako je to nekad za nesretni mir govorio njegov idol, ratni zločinac Milošević dok je uništavao sve oko sebe.

Srpski svet kao generacijski san

“Znate li Vi kako je velika i važna borba koju vodim? Znate li Vi šta je srpski svet? U mojoj političkoj generaciji ću doživeti ujedinjene srpskog naroda. Ono što Srbi maštaju od Karađorđa na ovamo! To je ta veličina ove generacije! To je naša dužnost da ujedinimo Srbe gde god budu živeli”, urla Vulin u nacionalističkom zanosu kod Jovane Jeremić u jutarnjem programu TV Pink.

Što bi narod kazao – bal ludaka odmah izjutra.

No dobro, nije to ništa novo i nije đavo da su se srednjičari tek sad probudili i čuli ovog ruskog špijuna i odnedavno Dodikovog senatora kako u verbalnom orgazmu zaziva srpski svet?! Samo mu je ovaj put dodao “generacijski san“. Sa druge strane Drine njegov novi poslodavac za ovaj dio svijeta, Milorad Dodik kaže da sanja veliku Rusiju.

Suštinski i jedan i drugi sa kamarom oronulog srpskog sveta sanjaju Veliku Rusiju, jer je samo takva sila na Dunavu garant za grebanje Srbije o Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, a što da ne i Hrvatsku.

Dobro, neki će kazati, neka sanjaju, to je samo san. Ali…

Jer kad Vulin govori o “generacijskom snu“, on govori prije svega o ruskim Armatama koje bi se nekako sa Karpata sjurile preko Dunava do Beograda i dalje u veliku osvetu na čelu sa Dačićem, Dodikom i Vulinom, e da bi Srbija naplatila jedno tri, četiri izgubljena rata u zadnje tri decenije.

Komparativne prednosti konja u odnosu na Vulina

Ostavimo mi Vulina da sa Dodikom sanja svoje vlažne snove u koje su inkorporirane sve tjelesne tečnosti od krvi, urina, pljuvačke, znoja, sperme do limfe zarad “srBskog tla“ i zapitajmo se, da li bi odista bilo bolje Dodiku da je kao i Kaligula u Rimu, u bezvrijednom Senatu RS-a angažovao konja umjesto Vulina?

Incitat je inače bio omiljeni konj rimskog cara Kaligule, koga je ovaj prvo učinio rimskim državljaninom, držao ga u štali od mramora i hranio najskupocjenijom hranom. Poslije je pozivao senatore i druge velikodostojnike da mu odaju svakojake počasti, a prema Svetoniju, čak ga je namjeravao proglasiti konzulom.

Antički autori su ovakvo Kaligulin postupanje sa Incitatom tumačili njegovim ludilom, dok su moderni istoričari skloniji mišljenju kako je Kaligula nastojao poniziti senatore i druge velikodostojnike kako bi što lakše tadašnji rimski principat transformirao u orijentalnu despotiju.

E doslovno je sve ovo što je Kaligula radio sa konjem uradio Dodik sa Vulinom u cilju da utvrdi svoju poziciju prvog u zapadnih Srba.

Ima tom poslu i mana

Sasvim sigurno, konj bi mu bio jeftiniji, puno pametnijih rješenja bi smislio, ne bi ga morao vodati po televizijama i imao bi u konačnici Dodik neku korist od konja – te plemenite životinje.

Naime, u Vulinovim ratnohuškačkim stavovima nema ništa lijepo, niti plemenito, za razliku od pojave jednog konja. Jednako tako, konj bi bio pametniji, mudriji i duhovniji od svih repoublikosrbijanskih senatora, a ćutanje ili njištanje je zlato u poređenju sa Vulinovim otvaranjem usta.

I dok bi se kvalitetan konj samo odmahnuo glavom, Vulin formira riječi u rečenici koje glase ovako. Precizno ovako:

“Predsednik Vučić je autentični vođa srpskog naroda. Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku, baš kao što srpski narod nema jedinstvenu državu, ali ima svog predsednika, jednog predsednika, ima predsednika Aleksandra Vučića. Bavio se ili ne bavio politikom u budućnosti, verovat ću u Nezavisnu Srbiju i politiku stvaranja srpskog sveta”.

Šta nam to senator kaže?

Pa kaže nam da će Srbija svojom vojskom braniti, što je u slučaju Srbije napad na “dominione koji joj pripadaju“ a to su BiH i Crna Gora. Na koncu, već te dvije države imaju Andriju Mandića i Milorada Dodika. Jedan rukovodi državnom skupštinom, a drugi ima gruntovno pola zemlje. Pa im senator Vulin dođe kao konekcija sa matičnim brodom, da ne kažem matičnom pločom.

Suštinski, mogli bi se mi zajebavati do beskraja sa sumanutim Vulinom i njegovim fiks-idejama da nije jedne činjenice. Ono što on govori, to misli makar 80 odsto podanika srpskog sveta i 99,8 odsto srbijanske politike. Neko će pitati, a gdje iskopa ovaj zadnji procenat, Bursać?

Jednostavno je, samo sam ukalkulisao ko ne misli kao Vučić i Vulin u Srbiji kada je u pitanju vanjska politika ove zemlje i našao da je to pokret Srbija na zapadu, koji je osvojio, sjetićete se, 0,2 odsto glasova na zadnjim izborima.

Pa onda, kad u takvu jednačinu ubacimo ruskog špijuna i Dodikovog senatora, dobijamo vrlo reaktivno rješenje koje ukazuje da se Srbija tek zahuktala na autoputu ludila ne kome će, ako se ne zaustavi ili je ne zaustave, napraviti haos na Zapadnom Balkanu.

Vulinovo mišljenje dijeli 99,8 odsto politčara Srbije

Pogotovo, pogotovo ako znamo da u Srbiji osim onog promila nema opozicije i nema bilo kakvog korektiva i ako znamo da se u sveobuhvatnom ludilu Zapad uhvatio Vučića smatrajući ga (ponekad i sa pravom) najmanje ludim u menažeriji opskurnih likova.

Onda Vulinove riječi, koje je ispljuvao prije neki dan više liče na uputstvo za upotrebu jednog agenta srpskog sveta u realnom vremenu.

Vulin, senator Aleksandra Vulin je Putinu već izručio ruske opozicionare i za tu vrlo uspješnu operaciju je odlikovan od strane Kremlja. Dva puta. On ide dalje, a dalje je svesrpski san o jednoj veelikoj državi. Neki će reći da je smiješno, a drugi da je takva tu iza ćoška.

Ono što mene brine je pusti fakat da je konj možda bolji senator od Vulina, ali je Vulin nesumnjivo opasniji.

(CDM, foto: privatna arhiva)