Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Kome je Baja Mali Knindža umjetnik i ratni zločinci su mu heroji

Dragan Bursać 10. jan 2024.
3 min čitanja

Zapravo, od ratnih zločinaca, preko bizarnih likova oličenih u tijelima Kusturice i Matije Bećkovića, nema neočetnika koji nije dobio kakav Dodikov orden

“Ako odlikujete Baju Malog Knindžu smatrajući ga, pazi sad umjetnikom, posve je sigurno da ćete slaviti ratne zločince Karadžića i Mladića kao heroje i da ćete htjeti protjerati i ono malo živih Bošnjaka sa teritorije entiteta na kome ste počinili genocid i masovne ratne zločine. Logično da ne može logičnije.“

Vijest glasi da je Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, odlikovan ordenom Njegoša I reda na ceremoniji dodjele odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom Dana Republike Srpske. U vijesti ne stoji da je vlasnik RS-a, Milorad Dodik, čvrsto zagrlio i na švercerske grudi privio Baju Malog Knindžu jer Baja, budimo realni, jeste mjerilo i kulture i kulturnog duha i mentalnost stanja da ne kažem s**nja u zapadnih Srba.

A Baja, taj nosilac hrvatskog – EU pasoša i četničke ideologije samo je jedan u nizu opskurnih likova koji su dobili ordenje, a koje entitet štanca kao Džirlo proizvode osamdesetih. Zapravo, od ratnih zločinaca, preko bizarnih likova oličenih u tijelima Kusturice i Matije Bećkovića, nema neočetnika koji nije dobio kakav Dodikov orden. Dodikovo ordenje je neka vrsta legitimacije neustavnog devetog januara, kao što je popis ratnih zločinaca lična karta entiteta.

A slaveći neustavni, neljudski i necivilizacijski dan entiteta zapravo se pokazuje i regionu, i cijelom svijetu da je RS neka vrsta legitimne ruske gubernijice u kojoj je militantno polupagansko svetosavlje odavno zamijenilo svaku religiju, a teorije krvi i tla su primijenjene in vivo. Sjetimo se Srebrenice, Tomašice, Potočara, sjetimo se Kozarca i ostalih toponima…

Zašto Holbruk nema orden?

Pa se ovim datumom pokušava dokazati da je entitet stariji od Dejtona, a u realnosti je nastao upravo zahvaljujući Dejtonu. Preciznije, da nije bilo USA oružane sile i Holbrukovih malverzacija sa Miloševićem i Tuđmanom, Armija BiH bi pregazila Banjaluku kao plitak potok, pa je Dodiku najbolje da napravi listu odlikovanja za američki establišment, jer da nije prve vojne sile svijeta ne bi bilo ni entiteta, a još manje politički Milorada Dodika za koga, stalno podsjećam, Amerika predstavlja i oca i majku. Pa mu je najtačnije Medlin Olbrajt politička matera, a Holbruk otac. Klinton im dođe kao kum.

Druga stvar je što se to čedo i križanac između krajiškog traktoriste i bumbara na američkom nosaču aviona transforimsao u ruskog čovjeka i druga je stvar što se osoba koje je rekla da je zločincima Karadžiću i Mladiću mjesto u Haagu pretvorila u ljubitelja lika i djela baš tih ratnih zločinaca.

Zapravo to je prva stvar i problem i entiteta, i države BiH, i srpskog sveta i regiona. Jer se Milorad Dodik neće smiriti dok sa svojim prijateljima iz srpskog sveta ne napravi bezgranični isti, jednako kao što se neće smiriti dok ne ugleda rusku vojnu čizmu umjesto paradirajućih portira i poštara na Trgu Krajine u Banjaluci. Hoće li uspjeti u secesionističkim nakanama, do očeva mu je (čitaj Amerikanaca).

Ono što se već sad vidi i zna jeste da je ove godine na pomen Karadžića i Mladića “fini četnički svet“ u banjalučkoj dvorani “Borik“ oduševljeno klicao i aplaudirao.

A u “fini četnički svet“ spadaju, nema sumnje, patrijarh Crkve Srbije Porfirije koji je služio arhijerejsku liturgiju, a tu je bio i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i Vladimir Orlić, predsjednik Skupštine Srbije, te sveprisutni Vulin i novoprisutni “opozicionar“ Nestorović.

Što je donekle i logično u arhitekturi srpskog sveta.

Jer ako dajete orden Njegoša Baji Malom Knindži smatrajući ga, pazi sad umjetnikom, posve je sigurno da ćete slaviti ratne zločince Karadžića i Mladića kao heroje i da ćete htjeti protjerati i ono malo živih Bošnjaka sa teritorije entiteta na kome ste počinili genocid i masovne ratne zločine. Logično da ne može logičnije.

To što se Njegoš prevrće pod mauzolejskom pločom od srama ko mu ime u usta uzima i ordenje dijeli, to je sad manje važno, jer će ako srpski svet u svojoj punini zaživi i taj Njegoš sa mauzolejske visine da se “spušti malo niže“ kako reče nekdanja ministrica za sve i svašta u apostolskoj vladi Crne Gore Vesna Bratić.

Ako se to desi, onda ćemo dobiti i jednog novog Njegoša. Doduše mrtvog ali opet novog, ćirilično-serbskog koji će iz neke kapelice aminovati ovakva ludila a koja između ostalih radi i Dodik pokušavajući da otcijepi pola BiH i konačno je tu polovinu pretvori u zakonsku rusku, blatnu guberniju.

Kažu da se već u tajnosti štampaju tablice entiteta koje bi bile, šta znam, neka vrsta onih koje je Mile Martić imao u SAO Krajini. Svi znamo kako je završila i SAO Krajina i zločinac Martić. Mene onako privatno interesuje hoće li tablice biti samo za traktore ili i za motokultivatore i hoće li se sa njima moći odmah preko Rače u Srbiju, jer se sa tim tablicama može samo u jednom pravcu-znaće to objasniti oni iz kolona u avgustu 1995.

A ja se na kraju mogu pridružiti čestitkama za neustavni i anticivilizacijski deveti januar uz opasku da im je to posljednji takav praznik.

(CdM)