Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Joanikije laže za kapelu dok Crnogorce naziva ustašama!

Stav 28. jul 2022.
3 min čitanja

Joanikije helikopterski bi da obnovi kapelu okupatora Karađorđevića i Crkve Srbije, istih onih koji su SRUŠILI originalnu Njegoševu kapelu?! Laži Srpskog sveta i Temeljni ugovor u jednoj rečenici.

I Možda Joanikije i hoće Njegoševu kapelu, ali kapelu Njegoša kao izmaštanog Srbina, a ne Crnogorca. Hoće Joanikije kapelu izmišljenog lika, koji se klanja Svetom Đorđu i Karađorđevićima, kojima je taj St. Đorđe krsna slava. I ne, neće Joanikije kapelu posvećenju Svetom Petru Cetinjskom, kome je originalna Njegoševa kapela bila posvećena.

Pa zato kad Joanikije kaže:

“Obnovićemo kapelu kad dođe do sveopšteg preumljenja i kad se očistimo od ustašluka koji je zahvatio CG“, on izgovara ono što tzv. Srpska pravoslavna crkva misli zajedno sa njegovim šefom Porfirijem, ali izgovara i ono što Vučić, Dačić, Vulin i ostali kerberi srpskog sveta brbljaju sve ove godine.

Eto to je suština prevare i prevara u množini, kojima se služi Crkva Srbije dok zamjenjuje teze, dok obmanjuje javnost, dok prekraja istoriju i izmišlja nešto što se nije desilo, a što je zapravo u realnosti odigrano kao opozitnost.

Ali hajmo jednom za svagda razbucati njihove laži u vezi sa Njegoševom kapelom!

Kako je srušena originalna Njegoševa kapela

Za one koji ne znaju ili neće da znaju, sa početka 1916. jedno autrougarsko topovsko đule je pogodilo Njegoševu kapelu. Biješe to ona godina kad su Crnogorci branili odstupnicu srpskoj brzopovlačećoj vojsci. E baš tada, to oštećenje, ne veće od jednog metra, navelo je Austrougarsku vojnu upravu da mošti Njegoševe prebaci na Cetinje uprkos otporu vrha Crnogorske pravoslavne crkve i Mitropolita Mitrofana Bana.

Crkva i Njegošev grob su bili u potpunom redu, napisaće tadašnja komisija.

Ali, ne nećete čuti tu istoriju, jer joj nema mjesta u Srpskom svetu. Nećete čuti da su Crnogorci svim silama nastojali da Njegoševa kapela ostane tu đe jeste i da se ne dira, no da se obnovi.

Nastanak kukavičijeg jajeta od kapele

I ko je odgovoran za izgradnju lažne kapele-kukavičijeg jajeta?

Najjednostavnije rečeno – Karađorđevići i tadašnje okupacione trupe Kraljevine Jugoslavije, koje su 1924. odlučile preko Odbora za prijenos Njegoševih kostiju da se iste izmjeste na Lovćen, naravno uz ktitorstvo okupatora Karađorđevića, koji su u silnom zanosu nekako zaboravili da je originalna kapela posvećena Svetom Petru Cetinjskom, a ne Svetom Đorđu, koga su slavili Karađorđevići.

I tako na valu srbizacije nastade 1925. izmišljena kapela Njegoševa na drugoj mikrolokaciji, koja sa Njegošem i njegovim počinkom nema nikakve veze, a još manje sa Crnogorcima i crnogorstvom. Ta kapela je bila uriniranje crnogorske zemlje od strane okupacionih vlasti iz Beograda. Ništa više i ništa manje.

Za one koji su dosad imalo dvojili, treba kazati da je sama nova kapela bila podmetnuta i izgrađena u čast Aleksandrovog sina prestolonasljednika Petra II Karađorđevića.

Podgorička “Pobjeda“, koja raskrinkava velikosrpske laži tim povodm piše:

“Prilikom prijenosa Njegoševih posmrtnih ostataka u novu kapelu 21. septembra 1925. godine, kralj Aleksandar je naveo nacionalnu simboliku tog čina.

“Nad grobom Njegoševim, danas je kamen sa Venčaca, na domaku Karađorđeve Topole i pod njime će lako ležati vladika Rade – izjavio je Karađorđević prema istorijskim izvorima.”

Sve jasno!

Dakle, da ponovimo, ovo što hoće Joanikije i Crkva Srbije iza njega, nema nikakve veze sa slobodnom Crnom Gorom, nego upravo suprotno, sa okupacijom Crne Gore, koja je započela još 1918. na Podgoričkoj skupštini.

Suštinski, Joanikije, kao vojnik srpskog sveta, podmazan pravima koje će tek dobiti izdajničkim Temeljnim ugovorom, prisvaja dio i to najsvjetliji dio crnogorske povijesti sa željom da ga transformiše u srpsku istoriju.

Kad kaže preumljenje, Joanikije misli na srbizaciju Crne Gore

A Joanikijevo brbljanje se može dešifrovati kao narativ o “ustašama Crnogorcima“ bez povijesti, vjere, bez vođa, bez učenjaka, bez umjetnika i stvaralaca, jednom riječju to je narativ o nesuvislom, nedoraslom  polusvijetu, koji i nije narod, samo treba “proći vremena“ de se “ponovno“ srbizuje.

E, to Joanikiju znači preumljenje!

Krilatica o ustašama ili milogorcima, predstavlja jednu vrstu četničke podmetačine, kako bi se obezvrijedio cijeli jedan narod – i još više – kako bi se taj narod podijelio između sebe.

Dabome, tome su doprinjele unutrašnje kvislinške snage u Crnoj Gori, koje su litijaškom kontrarevolucijom došle na vlast prije dvije godine i koje su otvorile Pandorinu kutiju zla sa samo jednom jedinom agendom koja glasi – Uništenje državnosti suverene, nezavisne, multietničke, antifašističke i građanske Crne Gore.

I ne, nemojte misliti da je zlo zaustavljeno, naprotiv, Abazovićevim insistiranjem da se što prije potpiše Temeljni ugovor ova nova, a vječno prelazna vlada pokazuje da joj je glavni grad Beograd i da joj je prioritet Crkva Srbije, a ne Crna Gora.

Cilj je uništenje Njegoševog Mauzoleja

I Joanikije je samo na putu onih koji su se zakleli da će srušti Njegošev Mauzolej, kao simbol crnogorstva ali i antifašzima. Njima i nije toliki problem kapelica, koliko sam Mauzolej, koga ne mogu očima viđeti. Sjetite se Vesne Bratić, ministrice za sve i svašta i po sopstvenim priznanju žene-četnika, koja je imala fiks ideju da makne Muzolej, jer kako reče “Bogu hvala sad ima tehnike da se Mauzolej spusti neđe malo niže“.

A vi građani Crne Gore razmislite još jednom? Jeste li zaslužili da vam neko prekraja istoriju, krade spomenike, da vas neko naziva ustašama i jeste li zaslužili da vaše svetinje prisvaja i da laže, a sve ne bi li vam srušio iskonski hram ovjekovječen u Mauzoleju Njegoševom?

Oni su ozbiljni, jako ozbiljni!

A vi?

(CdM)