Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Hoće li Sarajevo ‘ugostiti’ zločince Karadžića i Mladića?

Stav 10. okt 2022.
3 min čitanja

"Hoće li pobijediti Putinov klaun Dodik ili Aleksandar Vučić"

Mnogi su me iz Sarajeva i regiona pitali, zašto ja kao građanin Banjaluke ne podržim proteste opozicije, koja je očigledno pokradena na posljednjim izborima. Govorili su mi, podrži proteste protiv Dodika! To je izraz demokratske volje pokradenih građana!

Kad ono prc!

Demokratska volja na krilima Vučićevih gaulajtera

A onda su svi zajedno u nedjelju vidjeli i te “građane“ i njihovu “demokratsku volju“. Vidjeli su zastave Vučićevog SNS-a, koji stoji iza protesta, vidjeli su da ovdje nije riječ o nekakvoj opoziciji, nego o klasičnoj četničkoj konkurenciji, koja se sa Dodikom bori za vlast. Dodik i njegovi karteli po mišljenju Vučićevih eksperata treba da budu zamijenjeni novim kartelima, koji neće ni Vučiću ni njegovoj porodici praviti probleme ekonomsko-mafijaške prirode po Srbiji. I to je sva mudrost i to je sve što treba da znate i o protestima i o tzv. opoziciji.

A da Vučić i njegovi magovi stoje iza svega, svjedoči i sam Vučić koji ni heftu nakon izbora nije Dodiku čestitao izbornu pobjedu. Podsjetimo, na pređašnjim izborima čestitke su stizale već u predizbornoj kampanji. Pa će biti zanimljivo kako će se razvijati bitka srBskih velmoža sa obje strane Drine i preko čijih leđa. Hoće li pobijediti Putinov klaun Dodik ili Aleksandar Vučić, koji bi da balansira između Putina i civilizovanog svijeta zarad svoje stražnjice?

Zločinci Karadžić i Mladić, pogonsko gorivo opozicije

I to je samo jedan segment “protestnih“ dešavanja u Banjaluci. Drugi, ideološki mnogo bitniji oličen je u nakaradnim portretima ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, koje su nosili “demonstranti“ dok su klicali Trvićevoj, Vukanoviću, Govedarici i Stanivukoviću. Hoću vam kazati, ove “mlade snage“ su na izvoru četništva i imaju mnogo jače uporište u četničkoj ideologiji od samog Dodika koji je klasični šibicar konvertit i koji igra hazardersku političku igru na kartu Putina da bi ostao na vlasi (čitaj na slobodi). Za razliku od njega Trvićeva, koja se otvoreno divi četničkoj ideologiji i Stanivuković, koji se slika sa četničkim zastavama duboko vjeruju u srpski supremacionizam.

Pa će biti zanimljivo hoće li Sarajevo, Grad Heroj koji se branio od Mladićevih i Karadžićevih krvoloka dopustiti istu ikonografiju na svom teretnu? Jer nemojte zaboraviti, Nebojša Vukanović je najavio nastavak protesta “opozicije“ u Sarajevu.

Hoće li Sarajevo ugostiti zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića koji se smiju sa transparenata opozicije? Hoće li Sarajevo ugostiti partijske zastave Vučićevog SNS-a, koje su se vijorile iza Trivićeve i Stanivukovića? Hoće li Sarajevo ugostiti najjače igrače četničke ideologije koji negiraju srebrenički genocid, koji se sprdaju sa ubijenim ljudima i dive se krvnicima Grada Heroja, koji nemaju niti jedne jedine BiH zastave na svojim protestima i koje BiH kao država ne da ne interesuje nego im je gotovo nepostojeća?

To je već pitanje za Sarajevo i Sarajlije.

Jednako kao što ostaje konstatacija da ispred sebe u Banjaluci gledamo hrpe protočetnika koji nisu uspjeli da pobjede neočetnika Dodika. Ništa više i ništa manje. U tom njihovom sukobu, mogu stradati samo građani Banjaluke koji preziru i jedne i druge i koji se bore za građansku BiH. Dakle njih stotinjak, ne više. Sve ostalo je ista matrica, isti kalup, ista ideja i isto ishodište. Velikosrpstvo, secesionizam i svi Srbi u jednoj zemlji.

U etnički očišćenoj Banjaluci nema zastava EU na protestima, nema BiH zastava, nema građana, nema građanskih partija (ili su statistička greška). I svako koaliranje sa ovim ili onim četnicima je koalicija sa četnicima. Nema tu razlike. I svaka podrška ovim ili onim četnicima je četničanje. Nema opravdanja. I svako podržavanje ovih ili onih četnika je kolaboracionizam i izdaja ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

Ja nisam jedan od vas!

Što se mene tiče, mogu propasti, ali četnike neću podržati! Ni Dodikove ni one Jelene Trivić!

I za kraj vidjeh sjajan tvit, koji odlično poentira ovu cjelokupnu situaciju u RS-u i Banjaluci glede protesta tzv. opozicije.

Tvit potpisuje Odlikaš i on glasi:

“Na samom početku rata, jedna grupa četnika u mojoj čaršiji uhvatila drugu grupu četnika i izudarali ih jer su krali na njihovom području. Rahmetli babo kaže zabrinuto, “kad su njih ovako izubijali, kako će tek nas?”

Eto to vam je Banjaluka danas. A za one koji još ne vjeruju, da li zbog naivnosti ili gluposti, red bi bio da se oprostimo stihovima Beogradskog sindikata, srpskog ultranacionalističkog benda s kojim je počelo i s kojim je završeno okupljanje Trivićeve i ekipe na Trgu Krajine:

“Kao mali sluš’o sam priče:

AVNOJ, Jajce, ofanzive…

Valter Bosna, Tihi Beograd

Bajke sletova i parola

(Jugo) crvenih simbola

Mnogo toga od istine kontra

Javno reći da si Srbin

Tada je bilo sramota

Naše zakopane ikone

Da ne bodu oči nikome“

Pa ko voli nek’ izvoli.

Ja sam za građansku BiH, bez entiteta i kantona, zasnovanu na državi svih-jednakih građana, a ne za fukarsku velikosrpsku etniju ili rusku guberniju, koja se stidi partizana i antifašističkog naslijeđa.

Nismo svi isti!

(Radio Sarajevo)