Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Dodik poziva narod na samoubilački terorizam!

Stav 23. окт 2022.
4 min čitanja

"Stvar je u tome što se Dodik ne smije otvoreno zamjeriti predsjedniku Srbije Vučiću"

“Nalaže li to Milorad Dodik svojim posilnim kmetovima da se u sklopu kampanje spašavanja njegove stražnjice ti isti kmetovi raznose eksplozivom poput Milana Tepića, kako bi pokazali da su dostojni laktaškog vođe?“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, objavio je u subotu poziv Srbima u Republici Srpskoj da se naredne sedmice okupe u Banjaluci na skupu kojeg je opisao kao ‘protest protiv zavojevača’.

Atentator ili terorista možeš biti ti

Zanimljivo je da je u ovom šizofrenom i paranoičnom pozivu rečeno kako građani treba da pokažu da im je jedan od uzora, pazite sad, major Milan Tepić. Za one koji ne znaju, Milan Tepić je bio oficir bivše JNA i u septembru 1991. ubio je sebe ali i deset hrvatskih boraca kada je digao u zrak skladište oružja kod Bjelovara. Ono što se u cijelom svijetu karakteriše kao teroristički čin sa ljudskim gubicima u Banjaluci i mikrosvijetu u kome vlada Milorad Dodik, predstavljeno je kao ultimativni čin hrabrosti.

Ali ostavimo sad Tepića na čas i zapitajmo se, nalaže li to Milorad Dodik svojim posilnim kmetovima da u sklopu kampanje spašavanja njegove stražnjice ti isti kmetovi raznose eksplozivom, kako bi pokazali da su dostojni laktaškog vođe?

Ili ako ne mogu da budu kao Milan Tepić, građani bi mogli svoja tijela podastrti na oltar SNSD-ovih mafijaških tajkuna makar kao Gavrilo Princip.

Pa se u spotu koji je prezentovan na Dodikovom tviter profilu kaže:

“Pokaži da si potomak (Gavrila) Principa i Tepića. Podigni trobojku, stani uz narod, narodnu volju i slobodu (Republike) Srpske”.

Aha, dakle ako ne možeš sebe i vojsku dići u zrak, makar pištoljem, a svi imaju neki pištolj ili bombom na strance (koje nije rečeno) pa pucaj, ubij, zakolji da stranac ne postoji. Ako tom prilikom bude ubijena kakva trudnica, kao u Gavrilovom slučaju kada je uz Ferdinanda ubio i Sofiju, nikom ništa. Što se kaže, rat je ima i kolateralne štete.

A protiv koga se to Dodik buni?

Nego, na svu ovu gnusobu, trebamo se zapitati, a protiv koga to “ustaje narod“ pod Dodikom u budalastoj kampanji protesta “protiv zavojevača“? Ko su sad zavojevači, majka mu stara, kad se zna da su svi mutili na opštim izborima i da CIK opet zbog toga prebrojava glasove od kojih zavisi Dodikova politička budućnost, kao i njegov opstanak kao slobodnog čovjeka? Dakle, nije eksplicitno problem Jelena Trivić, Dodikova protivnica, nije to opozicija, nije to ni izborna pljačka u Dodikovim redovima, kako bi i mogla biti, koja je bila očigledno tolika da se opet broje glasovi.

Kako napraviti protest protiv Vučića da se ne zamjeriš Vučiću?

Ne, krivi su odjednom oni koji broje glasove, dakle CIK i međunarodna zajednica!

Ma bravo kreteni!

CIK ove godine možete optužiti za bezbroj stvari, od inertnosti, neozbiljnosti, sporosti, amaterizma, ali da su oni tako polusposobni krivi što se Dodiku ljulja tron, e za to vala nisu krivi.

I stvarno je teško zamisliti da je ovaj svojevrstan kontramiting-reakcija na ona okupljanja opozicije -usmjeren prema strancima i CIK-u, koji u ovom konkretnom slučaju, niti luk jeli, niti luk mirisali.

Ali, stvar je u tome što se Dodik ne smije otvoreno zamjeriti predsjedniku Srbije Vučiću i neće baš javno da kaže, kako je eto opozicija na Vučićev pogon kriva, nego je to “međunarodna zajednica“. Jadno, patetično i bijedno i čak su njegove pristalice svjesne koliko je ovaj šou program mizeran.

Ali ima tu još jedna stvar koja govori o Dodikovim kukavičluku. Naime, Jelena Trivić je gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji kazala da će put RS-a prema EU biti usklađen sa Srbijom, čitaj biće kako Vučić kaže i da se nikada ne bi slikala sa Putinom i da je imala priliku za razliku od Dodika, opet čitaj kako joj je iz Beograda naloženo da to kaže.

E sad, da ne bude previše očigledno i da se ne suprotstavlja javno Vučiću, Dodik se odlučio na dosad neviđenu varijantu referenduma u silnoj lepezi svojih “referenduma“ koje je počesto najavljivao. Naime, Dodik je kazao kako će napraviti telefonsku referendum-anketu sa pitanjem: da li su Srbi u RS-u za EU i protiv uvođenja sankcija Rusiji? Što će kazati, da li su Srbi u RS-u protiv odredbi koje je propisao Vučić opoziciji, ali će pitanja biti upućena tajno narodu da se ne bi zamjerio Vučiću.

Patetično da patetičnije ne može biti.

Svi partizani nikom ponikoše i to je dobro!

Na koncu, ako ste gledali degutantni spot kojim se pozivaju mladi i stari da postanu patriot-teroristi i da se ugledaju na Tepića ili Gavrila Principa, mogli ste da vidjeti odsustvo partizana u silnim “srpskim pokretima otpora“. Ovim spotom Milorad Dodik je i konačno zbrisao od antifašizma u proplivao tamo gdje se odavno banja-u četničkim vodama relativizacije i oportunizma.

Dodik je tako svojim simpatizerima u konačnici poručio kako se danas od njih očekuje da slijede junake iz mitova poput Miloša Obilića i kneza Lazara. U spotu su vidljivi borci iz Prvog svjetskog rata. Nema partizana nema Save Kovačevića, nema Koče Popovića, nema kozarskih i grmečkih antifašista.

I da vam kažem to je odlično!

Kaljati velika i sveta partizanska imena ovim lešinarenjem bila bi sramota i poniženje.

Ovako, zarad Dodikove stražnjice ljudi će se morati diviti atentatorima (i) ili teroristima i moraće slijediti njihove pute, kako bi im vožd ostao na vlasti.

Pa vi vidite jeste li za takav život koji vam garantuje ludu smrt.

Nego glede insinuacija na republikosrbijanski rat, autor ovih redova se pita, zna li se tačno ko će ratovati? Dodikovi neočetnici, protiv Trivićkinih četnika? I možemo li mi, koji nismo ni za jedne ni za druge biti UNPROFOR ili makar pošteđena strana?

Ili ćemo po običaju prvi nagrabusiti, zna li se šta?

(Radio Sarajevo)