Skip to main content

DPS najavila vaninstitucionalno delovanje nakon izmena Zakona o predsedniku

Jugoslavija 12. dec 2022.
2 min čitanja

Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je večeras da će vaninstitucionalno delovati nakon što su ponovo usvojene izmene Zakona o predsedniku, i ocenili takvu odluku Skupštine Crne Gore ustavnim pučem.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je “pučistička antievropska većina ponovo izglasala izmene Zakona o predsedniku i time distancirala Crnu Goru od primarnog puta, a to je članstvo u Evropskoj uniji”.

“Političko licemerstvo je doživjelo svoj vrhunac. Ovaj potez ne možemo nazvali nikako drugačije nego ustavnim pučem”, rekao je Živković na konferenciji za medije.

On je poručio da će pružati odgovor na sve što se dešava i van institucija.

“Ove igre koje se dešavaju nedeljama i mesecima izrežirane su na drugim adresima. Beograd vodi politiku u Crnoj Gori, mislili smo da u našoj državi postoji deo parlamentarne većine koja će odgovorno postupati prema državnim interesima. Videli smo da toga nema. Ustav je pogažen”, rekao je Živković.

On je poručio da DPS neće legitimisati rešenja Skupštine.

“Pošto nam nisu ostavili mnogo prostora za razmišljanje, sigurno ćemo imati vidove borbe van institucija protiv onih koji rade protiv ustavnog poretka. Očigledno da kroz institucije ne možemo doći do finalnog cilja, a to je organizovanje vanrednih izbora”, rekao je Živković.

Živković je rekao i da ne čudi što ih politički oponentni optužuju za incidente koji su se večeras dogodili ispred Skupštine.

“Oni nas optužuju i za promenu vremena. Ne stojimo ni iza kakvih nemira i onoga što se desilo večeras. Mi smo pozvali građane da kroz blokadu saobraćajnica pokažu vid protesta ili odgovora prema ponašanju parlamentarne većine. Uspeli smo u toj nameri, sve ovo drugo što se dešavalo je izraz i revolt”, kazao je Živković.

Okupljeni građani koji protestuju zbog ponovnog izglasavanja izmena Zakona o predsedniku, odbili su da se raziđu ispred zgrade parlamenta i pored upozorenja policije i molbe jednog od organizarora.

Oni su prethodno probili ogradu ispred zgrade parlamenta, nakon čega je policija bacila suzavac.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da prema dosadašnjim informacijama u neredima ispred skupštine nije bilo teže povređenih.

(Beta, Foto: Logo)