Skip to main content

Donfrid: Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost regiona

Jugoslavija 29. апр 2022.
2 min čitanja

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid izjavila je danas da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost celog regiona.

Ona je kazala da bi nova crnogorska Vlada trebalo da bude posvećena evropskim integracijama, svojim obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO-u, ali i borbi protiv korupcije.

„SAD snažno podržavaju evroatlanstki put svih šest država Zapadnog Balkana. U pvih nedelju dana posetila sam svih šest država, a Crna Gora je moja poslednja stanica. Rekla bih da ste novu vladu izabrali baš za moju posetu. Ne znam jeste li vi to tako predvideli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori“, navela je Donfrid za Radioteleviziju Crne Gore (RTCG).

Istakla je da joj je bilo značajno da poseti sve te zemlje i bolje razume situaciju u njima.

„Očigledno, te zemlje su na različitim pozicijama na putu evroatlantskih integracija, ali ne sumnjam da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost celog regiona“, kazala je Donfrid.

Ona je ranije danas razgovarala sa novom predsednicom parlamenta Danijelom Đurović i premijerom Dritanom Abazovićem, saopštili su iz Ambasade SAD.

Donfrid je predsednici parlamenta kazala da SAD očekuju od svih crnogorskih poslanika da u potpunosti učestvuju u radu Skupštine, u cilju rešavanja gorućih pitanja, uključujući i unapređivanje ekonomije, borbu protiv korupcije i pozivanje Rusije na odgovornost za brutalni rat protiv Ukrajine. To je objavljeno na Tviter nalogu Ambasade SAD.

Iz Skupštine Crne Gore su saopštili da je tokom prve međunarodne aktivnosti od izbora na funkciju, Đurović iznela duboko uverenje da će Crna Gora nastaviti da poštuje svoj evropski i evroatlantski put, te iskazala snažnu opredeljenost novoizabrane Vlade da predano radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Đurović je ukazala ne neophodnost pomirenja u Crnoj Gori i naglasila da će tokom mandata biti nedvosmisleno posvećena saradnji i komunikaciji sa svim političkim akterima, kaže se u saopštenju.

Abazović je nakon sastanka kratko naveo da Crna Gora i SAD nastavljaju snaženje partnerstva.

„U našem fokusu su vladavina prava, regionalna saradnja i investicije. Počastvovan sam posetom visoke američke zvaničnice Karen Donfrid i njenog tima tokom prvog radnog dana mog kabineta“, naveo je on.

(Beta)