Skip to main content

Donald Tusk izabran za novog premijera Poljske

Planeta 11. дец 2023.
< 1 min čitanja

Završila se osmogodišnja vlast stranke PiS-a

Parlament Poljske izabrao je u ponedjeljak navečer Donalda Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine partije Pravo i pravda (PiS) doskorašnjeg premijera Mateusza Morawieckog.

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno Donji dom parlamenta izglasao nepovjerenje vladi Morawieckog.

Tusk je skoro dva mjeseca poslije parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su ljevičari i umjereni konzervativci, piše AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke PiS-a, za koju kritičari kažu da su podrivali nezavisnost sudstva, koristili državne medije za svoju propagandu i doprinijele kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, navodi Reuters.

Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća, obećao je da će „smekšati“ odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde eura namijenjene Poljskoj, koje su zaustavljene zbog zabrinutosti čelnika EU-a oko vladavine prava u Poljskoj.

Izbori u Poljskoj održani su 15. okobra.

Partija Morawieckog je dobila 194 zastupnička mandata, a Tuskova 157 mandata.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)