Skip to main content

Dokumentarni film o spasavanju ranjenika iz bolnice u Goraždu

Autonomija 02. мар 2015.
2 min čitanja

Dokumentarni serijal “Živeti zajedno”, koji je posvećen procesu pomirenja i jačanju međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini, nastavlja se večeras na Radioteleviziji Vojvodine (RTV), dokumentarnim filmom „Heroji bitke za ranjenike“, koji govori o ljudima koji su spasavali ranjenike u ratnom Goraždu tokom devedesetih godina prošlog veka.
Film govori o velikoj hrabrosti doktorice Dušanke Vujasić i Predraga Pera Dacića koji su poginuli u bosanskom ratu spašavajući ranjenike iz Kantonalne bolnice u Goraždu.
„Heroji bitke za ranjenike“ su treći film koji će na RTV-u biti prikazan iz serijala „Živeti zajedno“, a njegov autor je Aleksandar Reljić. Film će biti emitovan u 23.10 na Prvom programu RTV-a.
Dokumentarni filmovi iz serijala „Živeti zajedno“ govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog perioda na području bivše Jugoslavije.
Dokumentarci govore o ljudima koji su se izdigli iznad nasilja i brutalnih ratnih zločina, i konkretnim delima pomogli onima „s druge strane“.
Pre nedelju dana prikazan je prvi film iz ovog serijala „Znam šta je ofsajd“, koji govori o tome šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre. Posle toga prikazan je film “Apostoli dobra”, o sveštenicima koji su činili dobra dela tokom rata.
Četvrti dokumentarni film “Komšije” posvećen je dobrim ljudima u vremenu zla sa područja Prijedora, a autori su Mirha Dedić i Marko Rogićević.
Serijal će biti zatvoren dokumentarnim filmom “Nisu ćutali”, koji govori o antiratnom pokretu u Vojvodini početkom devedesetih godina prošlog veka. Autori tog filma su Branislava Opranović, Darko Šper, Maja Leđenac i Norbert Šinković.
U okviru istog projekta nastali su i novinarski istraživački tekstovi na slične teme.
Kako je najavljeno, u narednom periodu NDNV i BH novinari će organizovati niz javnih debata u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, na kojima će promovisati dokumentarne filmove i teme pomirenja i jačanja međuetničkog poverenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.
Producenti serijala su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i udruženje BH novinari, a projekat “Živeti zajedno” podržala je Evropska unija iz svoga fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”. Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i nemački Forum ZFD.
(Autonomija)