Skip to main content

Dojčinović sa Blinkenom: Podržati istraživačko novinarstvo, ono je javno dobro

Info 11. dec 2022.
2 min čitanja

Urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom govorio o položaju istaživačkih novinara u Srbiji i pritiscima sa kojima se suočavaju. Dojčinoviću je juče u Vašingtonu uručeno priznanje „šampion u borbi protiv korupcije“ koje dodeljuje američki Stejt department, piše KRIK.

Blinken je u okviru Međunarodne konferencije za borbu protiv korupcije koja se održava u Vašingtonu ugostio urednika KRIK-a i dve dobitnice priznanja za borbu protiv korupcije – aktivistkinju Rosinu Islam iz Bangladeša i novinarku Dženet Džou iz Zimbabvea, piše KRIK.

U polučasovnom razgovoru državni sekretar u ulozi moderatora sa sagovornicima je razgovarao o njihovom poslu, inovativnim načinima koje koriste u borbi protiv korupcije, izazovima i pritiscima sa kojima se suočavaju, i očekivanjima od zajednice.

Na Blinkenovo pitanje šta je najveći izazov u istraživanju korupcije, Dojčinović je kazao da smatra da su organizovane kriminalne grupe moćnije nego ikad i da je to veliki problem.

„Kriminalne grupe zarobljavaju države i to se dešava čak i u Evropi. Koruptivni predsednici postaju sve moćniji, sarađuju međusobno, razmenjuju iskustva, i to je veliki problem. U takvim državama je veoma neprijateljsko okruženje za istraživačke novinare, ali uprkos tome novinari objavljuju sve više priča i to je veliki uspeh“, rekao je i dodao da su novinarska otkrića dovela do brojnih akcija istražnih organa i vraćanja u državni budžet novca ukradenog kriminalom.

Urednik KRIK-a podsetio je da je stoga važno podržati istraživačke novinare koji često imaju finansijskih problema jer su nezavisni.

„Istraživačko novinarstvo treba da se posmatra kao javno dobro, javni rad, ne treba da se meri iz ugla održivosti. U mojoj zemlji ne postoji oglašivač koji će platiti reklamu nezavisnim medijima, jer ako to urade, vlada će im poslati finansijsku inspekciju i odmah ih zatvoriti. I zato je važno finansijski podržati istraživačko novinarstvo – i to za ono čime se bave, za suštinske aktivnosti, kako bi mogli da urade priče.“

Govoreći o pritiscima Dojčinović je podsetio da je KRIK zatrpan SLAPP tužbama, odnosno tužbama čiji je cilj zastrašivanje.

(KRIK, Foto: MC)