Skip to main content

Dodik na dan glasanja o poverenju Vladi u tajnoj poseti Crnoj Gori

Jugoslavija 19. авг 2022.
2 min čitanja

U službenoj najavi događaja za petak, 19. avgusta, nećete pronaći informacije o aktivnostima člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Zvanično, on danas neće raditi. Međutim, Dodik će danas oko podne helikopterom otputovati u Crnu Goru, a destinacija su Budva i Sveti Stefan, piše istraga.ba, pozivajući se na druga dokumenta u čiji je posed došla.

Kako se navodi, da ovo nije turistička poseta dokazuje vreme povratka.

“Povratak iz Budve-Sveti Stefan u Trebinje planiran je istog dana, u 16 sati”, navedeno je u dokumentima dostavljenim crnogorskoj policiji.

Dodikova poseta Crnoj Gori trajaće svega četiri sata. Nije navedeno s kim će se sastati. Medijima u Crnoj Gori nije najavljena njegova poseta. Među najavljenim događajima za petak, 19. avgusta, nema nijednog značajnijeg događaja na Svetom Stefanu. Najbitniji crnogorski događaj danas je, ipak, u Podgorici.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za 19. avgust vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o poverenju 43. Vladi Crne Gore.

Predlog da se glasa o poverenju Vladi premijera Dritana Abazovića predali su klubovi poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija – Liberalna partija, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju inicijative se navodi da Vlada nije ispunila svoje prioritete, a da su takođe izostali konkretni rezultati u ekonomiji, kao i da se epidemiološka situacija dodatno pogoršala.

Prema pisanju crnogorskih medija, ishod sednice je neizvestan.

Stranke koje su potpisale inicijativu za smenu Vlade Dritana Abazovića imaju 36 poslanika.

Za smenu im je potrebno još pet ruku. Abazovićeva URA i SNP neće glasati protiv izvršne vlasti u kojoj su njihovi premijer, potpredsednici i ministri.

Ukoliko manjine, koje nisu potpisnice inicijative, Forca i Bošnjačka stranka, budu glasale za pad vlade, dolazi se do broja 40, tako da za većinu i dalje nedostaje jedan glas, ukazuje istraga.ba.

Kako se dodaje, ključnu ulogu će stoga imati poslanici proruskog i prosrpskog Demkratskog fronta, među kojima je i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On je nedavno kazao da je “najpoštenije da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta”.

To je zapravo većina koju je okupio sada već pokojni vladika Amfilohije.

Dritan Abazović je bio ministar u toj Vladi. Nakon toga, Vlada je smenjena, pa je DPS Mila Đukanovića podržao manjinsku Vladu sa Dritanom Abazovićem na čelu. Međutim, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i SPC-a, Abazović je izgubio podršku procrnogorskih partija koje su njegov čin označile izdajničkim.

Upravo su te partije sada pokrenule njegovu smenu. Sudbina Dritana Abazovića zavisi od prosrpskih partija, a član Predsedništva BiH Milorad Dodik godinama održava dobre odnose sa Andrijom Mandićem i njemu bliskim prosrpskim i proruskim političarima u Crnoj Gori.

(Danas, Karikatura: STUPS)