Skip to main content

Dodik je glavna blokada na evropskom putu BiH, poručila američka ambasada

Jugoslavija 15. феб 2024.
2 min čitanja

"Ako BiH ne napravi još jedan korak naprijed u martu, jasno je ko će biti krivac"

Milorad Dodik i njegova „destruktivna politika“ predstavljaju „glavnu blokadu na putu“ ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je 15. februara iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

U objavi na društvenoj mreži X, iz Ambasade SAD je poručeno da ultimatumi Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i lidera najjače stranke u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, „ne odražavaju stvarnu posvećenost EU“.

„Milorad Dodik tvrdi da je on ‘spreman za EU’, ali njegovo prihvatanje Vladimira Putina i brutalne invazije Rusije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te njegovi napadi na državne institucije, potrebne da bi usmjerile BiH u njenim evroatlantskim integracijama, osporavaju tu tvrdnju“, ističu iz Ambasade.

Dodaju da „integracija BiH u evroatlantske institucije traži kolektivni napor svih političkih aktera“.

„Umjesto da sa dobrim namjerama pregovara sa koalicionim partnerima, gospodin Dodik nastavlja sa politikom blokade i ucjene usput prebacujući krivicu na druge zbog nedostatka napretka“, naglašeno je u objavi.

Ambasada navodi da su evropski uslovi za otvaranje pristupnih pregovora jasni, direktni i jednostavni, ali da prema dosadašnjem ponašanju, Dodik nije spreman da obavi potreban posao da bi se ti ciljevi ispunili – što je moglo i trebalo biti učinjeno prije nekoliko mjeseci.

„Glavna blokada na putu ka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi da izbjegne odgovornost za svoje djelovanje, ali ako BiH ne napravi još jedan korak naprijed u martu, jasno je ko će biti krivac – gospodin Dodik“, zaključuju iz ambasade.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien u Sarajevu prilikom gostovanja na Fakultetu političkih nauka, 2. februara.

Dva dana ranije, Dodik je na svom X nalogu rekao da su partije iz Federacije BiH okupljene oko koalicije poznate kao „Trojka“, glavni krivci za neuspjeh BiH na evropskom putu, optužujući Sjedinjene Američke Države.

„Svako ko prati politička dešavanja, može da dođe do istog zaključka – Amerikanci su opet odigrali svoje. ‘Trojka’ se pokušala predstaviti kao nosilac promjena i konstruktivan partner, a u suštini su poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU iz jednog prostog razloga – to se ne dopada Amerikancima. I sad svi stojimo zaglavljeni dok Amerikanci ne izmisle nešto novo što ‘Trojka’ može predstaviti kao svoje“, objavio je Dodik.

Predstavnici koalicije na državnom nivou su se sastali 8. februara u Sarajevu, ali tada nisu razgovarali o konkretnim rješenjima koji se odnose na četiri uslova koja BiH mora ispuniti do marta, kada će EU donijeti odluku o tome hoće li BiH početi pristupne pregovore.

Dodik je od ranije pod američkim i britanskim sankcijama zbog, kako je navedeno u njihovom obrazloženju, „antidejtonskog“ djelovanja.

(RSE)