Skip to main content

Dodik bi bez Orbana finansijski propao: Šta piše list Tagescajtung, a pominje se i Vučić?

Info 23. авг 2023.
2 min čitanja

"Zajednička 'hrišćanska' antimuslimanska pozicija usmerena je kod Mađara, kao i kod Srba, ne prema salafistima, nego naročito prema autohtonim balkanskim muslimanima"

Viktor Orban „okuplja svoje bataljone“, piše berlinski „Tagescajtung“ o susretu lidera Mađarske, Turske, Srbije, ali i Republike Srpske proteklog vikenda u Budimpešti.

„Vlada premijera Orbana pažljivo je odabrala datum sastanka prijatelja Mađarske: 20. avgust je državni praznik i obeležava se u spomen na osnivača države, Stefana I Ugarskog, koji je pokrstio zemlju od 1000. do 1038. godine i tako stvorio temelje za uspon Mađarske kao evropske sile“, piše berlinski Tagescajtung.

„Orban je u nedelju (20.8.2023.) pozvao razne šefove vlada u Budimpeštu. Između ostalih i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nekoliko političara iz centralne Azije. Na prvi pogled suprotstavljeni političari. Orban time demonstrira svoju nezavisnost“, ocenjuje autor teksta, novinar Erih Ratfelder, prenosi Dojče vele.

Uz to je, navodi se dalje u tekstu, u nedelju na novom stadionu u Budimpešti počelo i Svetsko atletsko prvenstvo. „U svetlu toga, Viktor Orban je svetskoj javnosti mogao da se predstavi i kao pouzdan organizator, a i da demonstrira svoju verziju ’istorijske prekretnice’: Mađarska bi trebalo da blista, trebalo bi da pokaže da je izašla iz senke satelita – ranije Istočnog bloka, a danas EU – i da sledi sopstvenu nacionalnu političku agendu. Umesto da bude deo EU kojom upravlja ’levičarska’ klika, Mađarska bi trebalo da postavlja sopstvene akcente za razvoj Evrope“, piše nemački list.

Političari u Briselu, dodaje se, Viktora Orbana, koji autokratski vlada, smatraju predstavnikom korumpiranih i antidemokratskih režima, i koji Evropu želi da usmeri u desničarsko-konzervativnom i antidemokratskom smeru. „I on već okuplja svoje bataljone“, piše autor.

Vučić – direktni Orbanov saveznik

„U Srbiji je pronašao direktnog saveznika. Orban i Vučić deluju kao politički par“, piše Tagescajtung. „Takođe, bez Orbanove finansijske podrške Milorad Dodik, lider bosanskih Srba u Bosni i Hercegovine, propao bi ne samo politički, već i finansijski. Zajednička ’hrišćanska’ antimuslimanska pozicija usmerena je kod Mađara, kao i kod Srba, ne prema salafistima, nego naročito prema autohtonim balkanskim muslimanima. Oni takođe dele i njihovu odbojnost prema kulturnim i seksualnim slobodama u liberalnim demokratijama i pri tom čak imaju iza sebe i kler iz Varšave“, piše autor berlinskog lista.

Ipak, kada je reč o Rusiji, Varšava je protiv Orbanove i Vučićeve pozicije. „Uprkos svojim simpatijama prema hrišćanstvu, Poljaci ne mogu da dobiju ništa od aktuelne mađarske politike prema Rusiji.“

„Ni odnosi sa Turskom ne odgovaraju tome“, navodi Tagescajtung. „Erdoganu bi moglo da bude teško da potpuno izda i napusti balkanske muslimane. On je već više puta u Sarajevu izjavljivao da će poslati vojsku ako budu ugroženi. No, on deli Orbanov stav kada je reč o liberalnim demokratijama i učestvuje u zajedničkim ekonomskim projektima.“

Autor na kraju zaključuje: „Orban želi da bude odlučujuća sila na Balkanu i pritom može da se osloni na naivnost Brisela i liberalnih demokrata. Mađarska bi sada trebalo da preuzme komandu nad trupama Evropske unije u BiH i ljudi u Sarajevu se pitaju: ’Ko bi trebalo da nas zaštiti od napada nacionalističkih Srba’.“

(Danas, foto: Beta-AP)