Skip to main content

Dobitnik NIN-ove nagrade nosi humanitarnu pomoć u Harkov: „Srbija baš nema dobru reputaciju ovde“

Građani 05. jun 2022.
< 1 min čitanja

Pisac Vladimir Arsenijević uputio se u Ukrajinu, u Harkov, kako bi donirao humanitarnu pomoć tamošnjem Perinatalnom centru.

On je u petak najavio da delegacija Krokodilovog centra kreće na put u Harkov kako bi Perinatalnom centru predala prikupljenu humanitarnu pomoć.

Arsenijević je na društvenim mrežama delio iskustva sa dosadašnjeg puta, pa je, dok su prolazili kroz Mađarsku, napisao da „na našoj granici nikome nije bilo važno zašto idemo u Ukrajinu i šta nosimo“, dok je Mađarima bila važna cena robe.

„Čitavu prethodnu noć proveli smo na ukrajinskoj granici. Uzeli su nam otiske prstiju, slikali nas i čekali amin direktno iz Kijeva da bi nas pustili. Bili su srazmerno prijatni ali strogo poštuju proceduru koja je za državljane Srbije posebna jer najveći broj naših državljana, kako kažu, dolazi da se bori na strani ruskih separatista. Srbija baš nema dobru reputaciju danas i ovde“, objavio je Arsenijević.

Da dobiju dozvolu pomogao im je Andrij Ljubka, ukrajinski pisac i prevodilac.

„Čekali smo do 7 ujutru kada smo konačno pušteni i ubrzo nakon toga stigli smo u Užgorod gde su nas primili na doručku i kafi u jednoj maloj NVO. Potom smo našu robu i opremu prebacili u dva medicinska vozila i u njima pošli dalje, ka Kijevu a potom i ka Harkovu. Po planu“, navodi Arsenijević u jednoj od objava.

(021, Foto: Facebook – Vladimir Arsenijević)