Skip to main content

Đurović: Negativna retorika prema migrantima u Srbiji neprestano raste

Info 18. dec 2021.
2 min čitanja

Srbija dočekuje Dan migranata kao zemlja na granici EU, kroz koju prolazi i u kojoj boravi veliki broj migranata bez regulisanog statusa a sve to prate negativan odnos i retorika prema migrantima koji od 2020. godine neprestano rastu u srpskom društvu, ocenio je danas izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

On je izjavi agenciji Beta povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, ocenio da sistem u Srbiji “ne radi dovoljno brzo i efikasno” da utvrdi pravni status migranata pa se kako je rekao ne zna ko je izbeglica, ko beži zbog gladi i nemaštine, ko je možda izbeglica zbog klimatskih promena a ko je možda ekonomski migrant.

“To onda izlaže ove ljude opasnosti da ne postanu žrtve različitih krivičnih dela, kriminalnih i krijumčarskih grupa, trgovaca ljudima, ali i da ne postanu žrtve nasilja i diskriminacije dok borave u Srbiji. Za institucije sistema to stvara probleme jer ne znaju ko od iregularnih migranata ima koja prava i obaveze i kome oni treba da pomognu”, naveo je Đurović.

Ocenio je da za medije i građane, neregulisan položaj migranata stvara dileme oko toga ko ima pravo da ostane u Srbiji a ko nema, ko kakva prava i obaveze ima u lokalnoj sredini i kako se prema kojoj kategoriji migranata treba odnositi, što kako je naveo, otvara prostor za različite dezinformacije i širenje predrasuda i strahova u društvu.

“Negativan odnos i retorika prema migrantima ne prestaju da rastu u srpskom društvu još od početka 2020. godine do danas”, upozorio je Đurović i naveo da je u prvih šest meseci ove godine, po svedočenju samih migranata, zabeleženo više od 410 slučajeva ilegalnog proterivanja iz Srbije u Severnu Makedoniju.

Ocenio je da je nasilje nad migrantima “još uvek znatno manje” prisutno na jugu Srbije nego na granicama sa Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom kao članicama EU ali i dodao da “postoji bojazan da će se i to promeniti u narednom periodu na gore, imajući u vidu svedočenja migranata koji govore o nasilju koje pretrpe od pripadnika naših graničnih snaga”.

“Na terenu, sve postaje jasnije da Srbija na jugu sve više prati politike i prakse svojih severnih EU suseda kada je reč o odnosu prema migraciji i migrantima koji sve više pristižu Balkanskom rutom preko Turske i Grčke”, dodao je izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Info Park: Rast nasilja policije prema migrantima

Centar za migracije Info Park ukazao je danas da se u Srbiji beleži visok rast nasilja Ministarstva unutrašnjih poslova prema migranatima.

“Do progona migranata sa srpskih ulica do kog dolazi nakon nereagovanja policije i tužilaštva na delovanje radikalnih domaćih ksenofobnih organizacija koje su, nekažnjeno i u dužem periodu sprovodile nasilje u medijima i na ulicama srpskih gradova prema njima”, naveo je Info Park, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata.

Direktor Info Parka Gordan Paunović naveo je u saopštenju da bi policija trebalo da reaguje na nasilje koje ekstremisti vrše prema migrantima, a ne da privode migrante i pritom ih prevoze u Prihvatni centar u Preševu.

“U Srbiji već duže od godinu i po traje psihičko i fizičko nasilje nad migrantima u policijskom postupanju“, kazao je Paunović.

Međunarodni dan migranata obeležava se 18. decembra jer je Generalna skupština Ujedinjenih nacija tog dana 1990. godine, usvojila Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava migranata, migrantkinja i članova njihovih porodica.

(Beta)