Skip to main content

Đukić: Potpuni krah Putina, većim ratom pokušava da ugasi manji

Info 21. сеп 2022.
2 min čitanja

Nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić ocenio je za N1 da se predsednik Rusije Vladimir Putin sudario sa potpunim krahom svoje doadašnje vojne misiji u Ukrajini i da sada pokušava da sa većim ratom ugasi manji rat.

Đukić je, komentarišući Putinovu odluku o delimičnoj mobilizaciji 300.000 vojnih rezervista, ocenio da taj potez predstavlja opasno igranje sa evropskim mirom.

„S druge strane, govori nam da u samom Kremlju postoji partija rata, a postoji i partija mira, i dosta signala je bilo od sinoć, i svih ovih dana, da postoje pobornici mirnog rešenja tog problema i da postoje pobornici koji bi po svaku cenu da prošire taj rat uključujući čak i nuklearno oružje“, podsetio je Đukić u emisiji N1 Studio Live.

Ocenio je i da je u ovom trenutku teško reći do kojih granica će ići eskalacija sukoba u Ukrajini, ali da je sigurno da će dovesti do pregrupisavanja snaga unutar same Rusije, uključujući najišre mase stanovništa koje, kako je istakao, više ne mogu ostati neutralne i slepo podržavati Putina.

Odlukom o delimičnoj mobilizaciji, Putin je, prema Đukićevim rečima, Zapadu dao potpuno odrešene ruke da mogu snabdevati Ukrajinu svim konvencionalnim naoružanjem.

Na pitanje da li delimična mobilizacija znači da se stvari na terenu za rusku stranu ne odvijaju onako kako je Putin zamislio, Đukić je odgovrio da je tako od prvog dana, podsećajući da je Kremlj na početku invazije planirao da za tri dana zauzme Kijev, uhapsi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i postavi svoj režim.

„Ta ruska invazija (na Kijev) je potpuni debakl doživela, najelitnija vazdušno-desantna jedinica je razbijena u prah i pepeo“, ukazao je srpski diplomata.

Podsetio je i da Putin na nedavnom samitu Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom Samarkandu nije naišao na podršku Indije i Kine u vezi sa invazijom na Ukrajinu, a indijski premijer Narendra Modi mu je čak pred kamerama poručio da ovo nije ni vreme, ni vek ratova, već vek demokratije, diplomatije i dijaloga.

„Apsolutno sam ubeđen da međunarodna zajednica ne želi rat, ni ovaj u Ukrajini dosadašnji, ni ovaj koji Putin najavaljvuje, a pogotovo ne želi nikakav svetski rat“, kazao je Đukić i podsetio da se i sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev nedavno iz Pekinga „vratio praznih ruku“.

(N1)