Skip to main content

Đukić: Lukašenko je zatražio da se Srbija svrsta uz Rusiju i Belorusiju

Info 03. avg 2022.
2 min čitanja

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Djukić izjavio je danas da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko uputio poziv Srbiji da se u novim medjunarodnim okolnostima potpuno svrsta uz Rusiju i Belorusiju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedeljak da Srbija neće moći da sedi na više stolica i da je potrebno da se opredeli u svojoj spoljnoj politici.

„Tu smo mi, Rusija, Evropska unija (EU), Amerika i drugi. Ali im neće dozvoliti da sede na svim ovim stolicama“, rekao je Lukašenko.

Djukić je agenciji Beta kazao da takva poruka po prvi put dolazi s Istoka i da se radi o jasnom pozivu Srbiji da može računati na Rusiju i Belorusiju ako stane uz njih.

„Lukašenko je u tandemu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Koordinacija izmedju Lukašenka i Putina je dostigla vrhunac i ta izjava da Srbija više neće moći da sedi na više stolica, ima posebnu težinu. On je zapravo poručio Srbiji da ako je prijatelj Rusiji i Belorusiji onda ne može imati druge prijatelje ‘sem nas’ i da ’mora ići s nama do kraja, ili da ode na drugu stranu'“, ocenio je Djukić.

Dodao je da su vlasti u Srbiji morale još ranije da shvate da ne mogu da vode spoljnu politiku „sedenja na tri stolice“, a sada da se ne može voditi „nojevska politika zakopavanja glave u pesak“.

„Nemoguće je da pored Srbije protutnje svi dogadjaji na medjunarodnoj sceni, koji se sada odigravaju, i da kad sve prodje ‘srpski noj izvadi glavu iz peska’ i kaže ‘evo mi smo pobedili’. To neće proći ni na jednoj strani, kako kaže Lukašenko“, naglasio je Djukić.

Na pitanje Bete, kakve se mogu očekivati posledice ako se Srbija opredeli za samo jednu stranu, Djukić je kazao da bi Srbija bila potpuno izolovana ako bi se svrstala uz Rusiju i Belorusiju.

„Ako bi se svrstali uz ‘istočni blok’, Evropska unija i NATO bi Srbiji uveli sankcije. Srbija se nalazi kao ostrvo okruženo članicama EU i NATO, i postavlja se pitanje kako bi Rusija, u takvom okruženju, uopšte mogla da pomogne Srbiji u bilo kom smislu. To se pokazalo i pre tri dana, kada je izbila kriza na severu Kosova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je uputio jake političke poruke i osudio Zapad, ali je istakao da Srbija ne može očekivati članstvo ili pomoć od bezbednosnog saveza koji čine Rusija, Belorusija, Kazahstan i još par država bivšeg Sovjetskog saveza“, objasnio je Djukić.

Po njegovim rečima, ako bi Srbija uvela sankcije Rusiji, moglo bi da se desi da Rusija uskrati podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

„Ipak, mislim da Rusija ne bi trebalo da uskrati tu podršku Srbiji iz principijelnih razloga, ali i zbog toga što će Kosovo biti potkusurna moneta u nekom pogadjanju izmedju Moskve i Vašingtona. Dakle, ako bi uvela sankcije Rusiji, Srbija ne bi izgubila ni u političkom ni ekonomskom pogledu. Srpska spoljna politika bi sada trebalo da napravi presek stanja i da konačno napusti politiku koja nosi nojevski karakter“, rekao je Djukić.

Upitan da li će nova vlada napraviti „presek stanja“ u spoljnoj politici, Djukić je kazao da se u narednih nekoliko meseci na tom planu ne mogu očekivati nikakve promene.

„Srpski režim traje već deset godina i on bi najradije da se i dalje kreće po svojoj inerciji. Ne očekujem da će nova srpska vlada napraviti bilo kakve značajnije promene u spoljnjoj i unutrašnjoj politici. Režim će pokušati da, dokle god može, vodi politiku sedenja na tri stolice (EU, NATO, Rusija) i to će trajati dok te stolice ne počnu da uzmiču“, zaključio je Srećko Djukić.

(Beta, Foto: predsednik.rs)