Skip to main content

Đukanović: Srbija bi da dokaže da je Crna Gora srpska država

Jugoslavija 26. jul 2021.
2 min čitanja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručuje da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilno na putu EU. Ubijeđen je da će Crna Gora biti prva naredna članica EU jer je najdalje odmakla u procesu pregovora. On je naveo i da Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država.

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije, Đukanović je kazao da je njegova vizija da bi one trebalo da imaju odnos poput Češke i Slovačke i dodao da se Crna Gora trudi se da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti. Nažalost, kako je kazao, imamo problem u Beogradu koji, kaže, traje vjekovima.

“Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura… Permanentan je viševjekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je dijelom srpskog državnog nacionalanog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti”, kazao je Đukanović u intervjuu za slovačku TA3.

On je dodao da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako je kazao, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova. Problem je, kaže Đukanović, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije. Takvo je stanje, ističe, danas.

“Srbija danas kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost. Oni to neće priznati, ali onim što rade oni dovode u pitanje crnogorsku nezavisnoat. Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće mijenjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori vjerujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke”, kazao je predsjednik Crne Gore.

EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan

On je dodao i da je Rusija veoma prisutna na Zapadnom Balkanu i, kako je kazao, popunjava prazan prostor na Zapadnom Balkanu. Odgovornom za to vidi EU.

“Moja poruka je da EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, otvori jasnu perspektivu članstva zemljama Zapadnog Balkana da eksprtizama pomogne da savladamo izazove. Ona ne smije da stvara konfuziju izjavama da li će i kada Zapadni Balkan biti dio EU. I EU ima jak interes da Zapadni Balkan živi evropskim životom. Prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu ozbiljan je geopolitoički izazov prije svega za Evropu”, kazao je Đukanović.

Govoreći o periodu pandemije, Đukanović je kazao da je do pandemije Crna Gora bila brzorastuća ekonomija, a da je pandemija dramatično pogodila uslužne ekonomije pa i Crnu Goru.

“Danas uz vakcinaciju stvaraju se uslovi za vraćanje ekonomske aktivnosti u Crnu Goru. Vjerujem da ćemo uskoro stvoriti uslove za novi talas direktnih stranih investicija. Vjerujem da Crna Gora ima potencijal da nastavi putem ekonomskog razvoja i brzog dostizanja standarda života građana Evrope”, kazao je predsjednik.

O promjeni vlasti u Crnoj Gori Đukanović je kazao da se u našoj zemlji događa demokratsko sazrijevanje društva i ocijenio da nova vlast ne daje kvalitete koje su građani očekivali.

“Dugotrajuća vlast dugo kvari ljude. Slabosti su se iz mandata u mandat sve više vidjele. Nova vlast ne daje kvalitete koje su građani očekivali. I to je očekivano, jer ako neko nije 30 godina učestvovao u vlasti nije se lako snaći. Za svako društvo je dobro kada može da sagleda i drugu političku opciju kako bi mogao da sudi. Ovo što se događa je prilog demokratskom zrijevanju društva”, zaključio je Đukanović.

(RTCG, foto: Antena M)