Skip to main content

Đukanović: Odnosi između Srbije i Crne Gore su zahladneli zbog mešanja Beograda u suverenost susednih država

Jugoslavija 30. jun 2022.
2 min čitanja

"Temeljni ugovor nije najvažnije pitanje u Crnoj Gori"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas, povodom posete Beogradu crnogorskog premijera Dritana Abazovića, da je svaki razgovor između država regiona veoma važan.

„Proteklih godina je došlo do zahlađenja odnosa između Srbije i Crne Gore, a razlog je bila obnovljena politička ideja Beograda o mešanju u suverenost susednih država, što smeta svakoj zemlji, pa i Crnoj Gori. Putem dijaloga se traže putevi za prevazilaženje tih razlika“, rekao je Đukanović u Madridu, gde učestvuje na samitu NATO.

„Videćemo efekte Abazovićeve posete, ali treba pozdraviti napore da se obnove odnosi“, izjavio je Đukanović.

Povodom nacrta Temeljnog ugovora crnogorske vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Đukanović je rekao da je pre izvesnog vremena video samo početnu radnu verziju tog dokumenta.

„Niko ne dovodi u pitanje potpisivanje tog ugovora, ali ne treba brzopleto žuriti, bez razloga. To nije najvažnije pitanje u Crnoj Gori“, ocenio je Đukanović.

On je izjavio da se svima treba dozvoliti da se uključe u razgovor o tom dokumentu.

Crna Gora je pokazala da ima demokratski kapacitet i za teže izazove od tog, rekao je Đukanović.

Đukanović je izjavio da Kremlj pokušava da sruši evropsko jedinstvo i sistem vrednosti, zbog čega želi prostor za prodor u svakom delu kontinenta, uključujući i Zapadni Balkan.

Rusija pretpostavlja da su države regiona demokratski slabe i računa na proruske sentimente u tim zemljama, rekao je Đukanović u Madridu, gde učestvuje na samitu šefova država i vlada članica NATO.

Poruka Moskve i Ukrajini i zemljama Zapadnog Balkana je da nemaju slobodu izbora sopstvene budućnosti, izjavio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je našao mesto u novom Strateškom konceptu NATO, usvojenom na samitu, što pokazuje da region ima izuzetan značaj za evropsku stabilnost.

To će biti podsticaj vladama regiona da istraju u borbi za demokratiju i ostvarenje članstva u evroatlantskoj porodici, naveo je Đukanović, uz ocenu da je napad Rusije na Ukrajinu istovremeno atak na evropski sistem vrednosti.

Obaveza je svakog Evropljanina da odbrani pravo na slobodu, izjavio je Đukanović.

(FoNet, foto: Antena M)