Skip to main content

Đukanović: Latinka je sa posebnim senzibilitetom razumijevala težnju Crne Gore da obnovi svoju državu i odbrani svoj identitet

Jugoslavija 14. дец 2022.
< 1 min čitanja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti Latinke Perović telegram saučešća njenoj porodici.

“Svojim političkim djelovanjem, i svojim velikim naučnim djelom, Latinka Perović je kao jedna od najmarkantnijih ličnosti na srpskoj i jugoslovenskoj političkoj sceni, obilježila našu epohu. Bila je akter, svjedok i pouzdani hroničar svih važnijih događanja u Jugoslaviji i Srbiji više od pola vijeka, o čemu je ostavila dragocjenu istorijsku građu. U svim razdobljima svog časnog života Latinka Perović bila je evropsko lice svoje zemlje i svog naroda, simbol novoga i modernoga kao autentična potvrda da su evropske vrijednosti moguće i na balkanskim prostorima. Njen naučnoistraživački rad u otkrivanju i objektiviziranju srpske političke misli od ranog 19. vijeka do danas ostaje u bogatoj naučnoj i kulturnoj riznici Srbije”, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, u Crnoj Gori su je posebno poštovali i kao izuzetnog poznavaoca balkanske istorije 19. vijeka, kao naučnicu koja je razumijevala suštinu istorijskog i političkog bića Crne Gore tog vremena, ali i kao intelektualca, tumača i podržavaoca savremenih crnogorskih stremljenja.

“I kao prijatelja. Latinka je sa posebnim senzibilitetom razumijevala težnju Crne Gore da obnovi svoju državu i odbrani svoj identitet, i da se konstituiše kao moderno evropsko demokratsko društvo. Jednako tako je razobličavala pogubnost nacionalizama koji su kroz istoriju nanosili zlo i srpskom i svim drugim narodima na Balkanu. Svima će nam nedostajati njena pamet, znanje i dobrota kojom je zračila”, poručio je Đukanović.

(Gradski portal, Foto: Beta)