Skip to main content

Đukanović: Dve su mogućnosti – glasanje o nepoverenju vladi ili o skraćenju mandata Skupštini

Jugoslavija 12. jul 2022.
3 min čitanja

Treba se vratiti na politički i pravni teren, kako bismo nedoumice rešili sa stručnjacima. Nažalost, Vlada je, uprkos onome što smo predlagali, usvojila predlog Ugovora sa SPC, konstatovao je crnogorski predsednik Milo Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg obeležavanja 50 godina rada Zajednice opština Crne Gore.

Rezultat usvajanja Ugovora je naša odluka o uskraćivanju poverenja Vladi, poručio je Đukanović.

Kazao je kako će uslediti razgovori o tome na koji će način biti procesuirana odluka Demokratske partije socijalista da uskrati podršku Vladi.

“Razgovaraćemo sa partnerima kako oni vide to procesuiranje, jer znate da postoje dve mogućnosti – glasanje o nepoverenju Vladi i skraćenju mandata Skupštini”, poručio je Đukanović.

Ugovor sa SPC, kazao je, je “ozbiljna konfuzija”.

„To ne može biti ugovor sa međunarodnom dimenzijom. Kao što znate jedan je takav ugovor sa Svetom Stolicom, jer u tom slučaju nije u pitanju samo verska zajednica, nego je u pitanju država, članica UN”, odgovorio je predsednik Crne Gore na pitanje Gradske RTV.

Objasnio je da su svi ostali ugovori – ugovori između države Crne Gore i verske zajednice.

“Prema tome, potpuno neopravdano taj Ugovor se u našem političkom saobraćaju naziva Temeljnim, a reč je o precizno definisanom ugovoru o jednom broju pitanja od zajedničkog interesa između Države i verske zajednice, bilo da je reč o SPC ili CPC”, kaže Đukanović i dodaje da ne misli da će to podlegati ratifikaciji u Parlamentu i da će dobijati karakter međunarodnog ugovora.

Đukanović ocenjuje da treba izaći iz ove konfuzije u kojoj smo se bespotrebno našli.

“Treba se vratiti na politički i pravni teren, treba uključiti stručnu i ekspertsku javnost koja treba da nam pomogne da i one istorijske kontroverze na pravni način razrešimo u onoj meri u kojoj će one biti deo tog ugovora i sa stručnjacima za ustavno pravo da budemo sigurni da bilo koji ugovor koji potpisuje država da je u saglasju sa ustavno-pravnim sistemom i to je put kojim se trebaju rešavati pitanja ovog tipa”, istakao je predsednik Crne Gore.

Đukanović navodi da je Vlada uprkos predlozima da tako postupi ishitrila i usvojila predlog tog ugovora.

“Na naš upit da li je taj ugovor zaista usvojen, jer je bilo različitih tumačenja, dobili smo odgovor iz Vlade da je taj ugovor usvojen i rezultat takve spoznaje je naša odluka o skraćivanju poverenja aktuelnoj Vladi, ali to naravno ne znači da naša upozorenja o tome kako treba postupati u takvim pitanjima gubi na aktuelnosti jer, koliko imam saznanja i Crnogorska pravoslavna crkva je najavila inicijativu prema Vladi za potpisivanje takvog Ugovora”, kazao je predsednik.

Zaključio je da taj i svaki budući ugovor treba da prolazi proceduru inkluzivnog dijaloga gde će se uključiti stručna i naučna zainteresovana javnost koja će pomoći državi Crnoj Gori da potpiše ugovor koji će biti u najboljem državnom interesu Crne Gore.

Komentarisao je i poslednja hapšenja.

„Jedan broj ljudi koji su pozvani u Tužilaštvo zbog sumnje da su činili nezakonito su u značajnom periodu obavljali značajne poslove i prema tome sam uvek imao poštovanje. Polazeći od prezumpcije nevinosti imam nade da tu navodi nisu tačni jer je moje iskustvo sa njima vrlo pozitivno i uvek su poštovali pravni sistem Crne Gore“, istakao je on.

Ponovio je kako treba prepustiti institucijama da rade svoj posao.

Bajden Đukanoviću: Politički i partijski lideri u Crnoj Gori da ubrzaju reforme neophodne za članstvo u EU

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i građanima Crne Gore povodom 13. jula – Dana državnosti.

“U ime naroda Sjedinjenih Američkih Država, upućujem najbolje želje Vama i narodu Crne Gore povodom Dana državnosti 13. jula. Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji. Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost odbrane slobode i očuvanja demokratije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sjedinjene Države sa ponosom čine zajedno sa Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u.

Takođe pozdravljam vašu Vladu što je osnažila ove zajedničke vrijednosti pridruživanjem sankcijama EU, zamrzavanjem ruske imovine i pružanjem humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini i zahvalan sam zajednicama širom Crne Gore koje su prihvatile izbjeglice.

Dok mi Amerikanci nastavljamo neprekidan zadatak ponovnog osnaživanja i obnove demokratije kod kuće, svjedoci smo nastojanja Crnogoraca da svoju multietničku demokratiju učine snažnijom, inkluzivnijom i participativnijom.

Pozivam političke i partijske lidere Crne Gore da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU. Radujemo se našoj prodršci vašim naporima u sprovođenju obaveza sa Samita za demokratiju, jačanju vladavine prava i snaženju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelj, partner i saveznik, u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mjesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice.”

(Danas/Antena M, foto: Antena M)