Skip to main content

Đilas o zabrani uvoza ruske nafte: Šteta je manja od toga što nam Gasprom 20 godina vadi naftu i plaća rudnu rentu od tri odsto

Info 09. okt 2022.
2 min čitanja

Zabrana uvoza ruske nafte koštala bi nas mnogo, jer je ona 20 odsto jeftinija od tipa Brent, ali će ta šteta biti manja od one koju imamo zbog toga što Gasprom 20 godina vadi našu naftu i plaća rudnu rentu od tri odsto, 19 odsto manje nego što je plaća u Rusiji, rekao je za list Nova predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas je istakao da se SSP zalaže za donošenje zakona koji bi precizirao da rudna renta u Srbiji za strane kompanije ne može biti manja od one koji plaćaju u svojim zemljama, kao i za dodatno oporezivanje ekstraprofita koji NIS ima zahvaljući situaciji u kojoj se našao ceo svet, pa i Srbija.

Nestavljanje Srbije na listu zemalja kojima je dozvoljena kupovina ruske nafte je, prema rečima Đilasa, prva jasno vidljiva negativna posledica našeg neprihvatanja spoljne politike Evropske unije.

Realno je očekivati smanjenje ili prestanak investicija iz zemalja EU, a tokom vremena bi se verovatno susreli i sa odlaskom mnogih kompanija koje rade u našoj zemlji, čime bi i naš izvoz u EU bio ugrožen, kazao je Đilas, dodavši da bi to dovelo do gubitka radnih mesta.

U isto vreme, ukazao je, realno je očekivati da zbog pogoršanja naše međunarodne pozicije neke inicijative Prištine, poput zahteva za članstvo u Savetu Evrope, podrže i oni koji su ih do sada sprečavali da ih podnesu.

Na pitanje da li Srbija odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji, Đilas kaže da treba da gledamo svoj interes i da se nada da će oni koji imaju većinu u Skupštini Srbije doneti odluku samo na osnovu toga i da će pokazati odgovornost, jer je ona u današnje vreme najvažnija.

U međunarodnim odnosima nema emocija. Nisu ih imale zemlje Zapada kada su odlučile da nas bombarduju bez odluke Saveta bezbednosti UN i da pokušaju da nam uzmu Kosovo, a nije ih imala ni Rusija kada se, obrazlažući prava nekih regiona Ukrajine da se otcepe i pripoje Rusiji, pozvala na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu, kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, naš interes je da ne ostanemo pusto ostrvo sa ove strane novog Berlinskog zida, koji se u Evropi nažalost pravi, i da ne doživimo sudbinu Belorusije, jer tako izolovana Srbija ne bi mogla ekonomski da opstane

Na pitanje da li ima utisak da ga je Aleksandar Vučić slagao kada mu je obećao raspisivanje novih izbora u Beogradu kada opozicija to bude želela, Đilas je odgovorio negativno i dodao da očekuje da predsednik Srbije ispuni javno dato obećanje i da izbori budu na proleće.

(FoNet/Danas, Foto: N1)