Skip to main content

Đilas: Nisam video ‘francusko-nemački papir’ o Kosovu, Srbija treba da bude u EU

Info 11. okt 2022.
2 min čitanja

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije video “francusko-nemački papir” sa predlogom za rešavanje problema Kosova i pozvao je predstavnike EU da taj papir, “ukoliko postoji”, pokažu i opoziciji.

Kako je saopšteno iz SSP, Đilas je za televiziju Nova S izjavio da “Srbija treba da bude u Evropskoj uniji i da taj proces mora da se ubrza”, a da “jedino o čemu ne možemo da pričamo je priznanje nezavisnosti Kosova”.

“Pozivam ljude iz Evrope koji stoje iza njega da shvate da ovde postoji i opozicija i da treba i nama da pokažu predlog, ako postoji, da bismo rekli šta mislimo, jer i mi predstavljamo narod u ovoj zemlji. Taj odnos sveta kao da u Srbiji postoji samo jedna stranka i samo jedna adresa za razgovor nas je i doveo do mnogih problema. Srbija treba da bude u Evropskoj uniji i taj proces mora da se ubrza, jer čekamo već 20 godina”, istakao je Đilas.

Dodao je da “jedino o čemu ne možemo da pričamo je priznanje nezavisnosti Kosova, kao i o tome da Srbija treba da pomogne Kosovu da uđe u Ujedinjene nacije”.

“Ta odluka ne zavisi od nas, već od članica Saveta bezbednosti. Biće zanimljivo da sada vidimo stav Rusije o tome, jer su se oni pozvali na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu obrazlažući pravo regiona u Ukrajini da se odvoje i spoje sa Rusijom”, rekao je Đilas.

Po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, Đilas je rekao da će Srbija završiti kao Belorusija ukoliko ne usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, i da se zbog rata koji traje osam meseci “svet podelio, a mi smo s ove strane ‘Berlinskog zida'”.

“U novembru se očekuje da Kosovo uđe u Savet Evrope. Postoje i informacije da su dve velike kompanije, jedna iz Japana i jedna iz zapadne Evrope, odustale od investicije u Srbiji. U ministarstvu spoljnih poslova Nemačke krenuli su upiti da li investirati u Srbiju, da li je ovde investicija sigurna”, rekao je Đilas.

Osvrćući se na komentar da ga nema više na naslovnim stranama tabloida, a ima ga na nacionalnim frekvencijama na kojima je do skora bio zabranjen i da to zbunjuje birače da li je opozicija, Đilas je kazao da na naslovnim stranama tabloida “nema nikoga iz opozicije, ne samo njega, a da na nacionalnim televizijama ima i drugih opozicionih političara u istim terminima”.

“Vlast se opredelila da potpuno ignoriše opoziciju i nema nikoga na naslovnim stranama. Za mene se to više primećuje, jer me je na njima bilo hiljadama puta više od ostalih iz opozicije”, kazao je Đilas.

(Beta)