Skip to main content

Direktor IAEA posle posete Zaporožju: Zabrinut sam za bezbednost nuklearke

Planeta 03. сеп 2022.
2 min čitanja

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zabrinut za bezbednost ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lično posetio objekat, i da će u utorak podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Grosi je na konferenciji za novinare u Beču, po povratku iz nuklearne elektrane u Zaporožju, naglasio kako očekuje da će izveštaj sačiniti „početkom sledeće nedelje, čim budemo imali punu sliku situacije do kraja vikenda, manje-više“.

Videli smo ono što sam tražio da vidim, sve što sam tražio da vidim, naveo je Grosi govoreći o inspekciji 14-članog tima kog je predvodio u Zaporožju, na, kako je rekao, lokaciji koju je okupirala Rusija.

Tokom njegovog boravka u Zaporožju, dodao je, ruske trupe nisu prilazile njegovom timu, niti su im bile dostupne.

Istakao je da je lično zabrinut za „fizički integritet“ nuklearne elektrane, snabdevanje tog objekta električnom energijom i zbog situacije u kojoj se nalazi osoblje i da ne želi da zalazi u detalje onoga što je video na terenu.

Ukrajinsko osoblje je zajedno sa ruskim nuklearnim ekspertima i takođe vojnim snagama, i „nađen je profesionalni modus vivendi“, rekao je Grosi.

Vojne aktivnosti i operacije su u porastu u tom delu zemlje i to me veoma brine“, rekao je Grosi, objašnjavajući novinarima stanje stvari uz pomoć grafikona.

Videli smo vojne aktivnosti svuda oko elektrane i očigledno je, precizirao je, da postoji statistička mogućnost većeg fizičkog oštećenja.

Kad je reč o bezbednosti i bezbednosnom sistemu elektrane, Grosi je naveo da „neki od njih ili najveći deo njih radi relativno dobro“, a da u nekim segmentima postoji „fizički prekid zbog kablova ili u nekim konekcijama“, ali da je to manje kritično u odnosu na opasnost od fizičkog oštećenja nuklearke.

Prema njegovim rečima, šest eksperata IAEA ostalo je u Zaporožju, ali će biti obezbeđeno „stalno prisustvo na licu mesta, sa dva naša stručnjaka koji će nastaviti posao“.

Trajanje njihove misije nije oročio.

„Razlika između biti tamo i ne biti tamo je kao dan i noć“, opisao je Grosi.

Granatiranje Zaporožja počelo u avgustu, rekao je i naveo kako je „to sasvim jasno noviji trend“.

Nije se izjasnio o krivici za štetu koja je nastala u nuklearnoj elektrani.

Grosi je u četvrtak rekao da je elektrana „oštećena u borbama u Ukrajini“ i precizirao da je „očigledno je da su elektrana i fizički integritet elektrane narušeni nekoliko puta“.

Nuklearna elektrana u Zaporožju nalazi se pod kontrolom ruskih snaga od marta, a u njoj rade ukrajinski stručnjaci. Kijev i Moskva odbaciju odgovornost za granatiranje nuklearke i konstantno razmenjuju optužbe.

(FoNet, Foto: Beta)