Skip to main content

Direktor Fonda zdravlja Crne Gore: Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore

Jugoslavija 26. мар 2020.
< 1 min čitanja

Od pet respiratora koje je Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani, izjavio je za današnje Vijesti direktor Fonda Sead Čirgić.

On je odgovorio da nije reč o donaciji, već je ta ustanova potpisala ugovor sa dobavljačem, kompanijom Farmont, i isporučena su dva aparata.

Pojasnio je da su prema informacijama dobijenim od dobavljača tri preostala respiratora juče zaplenjena.

„Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća„, rekao je Čirgić.

Predsednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana pisali su juče Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu povodom odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, tražeći da se na države u tom regionu ne odnosi ta vrsta restrikcije.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici, kao i Ambasade Crne Gore u Beogradu, nisu odgovorili oko konfiskacije tri aparata.

Carina Srbije: Respiratori namenjeni Crnoj Gori nisu zaustavljeni na granici

Uprava carina Srbije je danas negirala tvrdnju medija da su na granici sa Crnom Gorom zaustavljeni respiratori namenjeni njoj.

„Uprava Carina Srbije odgovorno tvrdi da nije tačno da su respiratori namenjeni Crnoj Gori zaustavljeni na granici sa Srbijom. Naglašavamo da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori koja trenutno funkcionišu (Gostun i Špiljani) nije stigao nijedan respirator“, piše u saopštenju.

Uprava carina je istakla da se promet robe s Crnom Gorom odvija neometano, uprkos sadašnjim okolnostima.

(Beta)