Skip to main content

Direktor Cesida: Opozicija u Novom Sadu i drugim gradovima ozbiljna konkurencija SNS-u

Info 23. мај 2024.
2 min čitanja

Opozicija izvan Beograda konsolidovala se i u nekoliko sredina se pokazuje kao ozbiljna politička konkurencija,

Vlast je od podele u opoziciji u boljoj poziciji, posebno u Beogradu, jer je mogla da se bavi temama koje su joj važne.

S druge strane, opozicija je morala da se bavi političkom brakorazvodnom parnicom koja je oduzela previše vremena i dovela do grešaka i u procesu predaje lista, ocenjuje za Danas izvršni direktor Cesid-a Bojan Klačar.

Kako kaže, opozicija izvan Beograda konsolidovala se i u nekoliko sredina se pokazuje kao ozbiljna politička konkurencija, recimo u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu….

„Ona je razumela da treba da ostane na nivou lokalnih tema i da se bavi onim što je biračima važno“, tumači sagovornik Danasa aktuelne prilike i moguće izborne ishode u drugim gradovima.

Prema njegovim rečima, SNS je uspeo u nameri da marginalizuje izbore i da kampanja bude mlaka, svedena na neke nacionalne teme, izborne uslove i probleme u opoziciji.

„Na taj način je SNS doveo sebe u poziciju da sa očekivano nižom izlaznošću može do većeg broja mandata u Skupštini Beograda. Možda im neće trebati ni Branimir Nestorović koji je i drugi put iznenađenje pošto zadržava i čak uvećava svoje rejtinge“, kaže Klačar.

„Biram borbu“ je konačno ušla u kampanju, ističe dalje, i za očekivati je da u danima ispred nas fokus bude na Beogradu i beogradskim opštinama.

„Oni se se sa listom ‘Kreni-promeni’ nadmeću, jednim delom, za iste birače i treba očekivati i njihovu međusobnu kompeticiju. Za ‘Biram borbu’ je prvi cilj da dođe do promene u nekoj od opština ili gradova jer bi to bila prva opoziciona pobeda nad SNS. ‘Kreni-promeni’ koketira i s desnim biračima, ali se trudi da ostane izvan uobičajenog opozicionog narativa – zašto izaći ili zašto bojkotovati – što im je donelo vidljivost, drugačiji pristup i stabilne rejtinge u Beogradu“, smatra Klačar.

Međutim, zaključuje sagovornik beogradskog lista, veliki problem za „Kreni-promeni“ je manjak resursa i rizik da posle početnog talasa entuzijazma prednost steknu liste koje imaju snažniju infrastrukturu.

(Danas, foto: N1)