Skip to main content

Dimitrov: Makedonija nije učestvovala u obavještajnom djelovanju protiv Srbije

Jugoslavija 22. avg 2017.
< 1 min čitanja

Vlada Republike Makedonije niti je imala namjeru, niti je izdavala naredbu ili instrukcije, niti je izvodila obavještajano djelovanje protiv ili na štetu bilo koje susjedne zemlje uključujući i Srbije, izjavio je u utorak na press konefrenciji ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

On je rekao da instutucije države rade u skladu sa zakonom na zaštiti ustavnog poretka i građana Republike Makedonije.

„Veki broj ljudi u ovoj vladi osjetio je lično posljedice nezakonitog prisluškivanja i dobro zna šta to znači. Suština pristupa u radu ove vlade je rješavanje regionalnih problema koji postoje, a ne stvarnje novih. To je politika otvorenih vrata za rješenja, na nov, konstruktivan i otvoren način prema susjedima i unapređivanju dobrosusjedskih odnosa, saradnje i partnerstva sa drugim zemljama u okruženju“, rekao je Dimitrov.

Makedonski ministar je rekao da ukoliko postoje bilo kakvi nesporazumi da je direktan razgovor i dijalog način da se situacija relaksira.

Dimitrov je rekao da je odmah nakon što je dobio notu od ambasade Republike Srbije, kao ministar vanjskih poslova pokušao da stupi u kontakt sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem ali da nije uspio da ga dobije, kao i da su juče takav razgovor zatražili preko makedonske ambasade u Beogradu, ali da je druga strana najavila takav razgovor sa Dačićem najvjerovatnije za sjutra.

Srbija je iz ambasade u Skoplju povukla osoblje na konsultacije, a predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da očekuje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i da ne postoji opasnost od prekidanja diplomatskih odnosa Srbije i Makedonije.

(Slobodna Evropa)