Skip to main content

Dežer: Moguća suspenzija vizne liberalizacije

Info 05. maj 2011.
< 1 min čitanja

Dežer je u Svilajncu, gde je otvorio Evropski park prijateljstva i zasadio prva stabla, rekao novinarima da bi do ostvarenja te mogućnosti trebalo da se napravi puno koraka i da se zato nada da će se sa Srbijom pronaći rešenje, kako bi se sprečili lažni azilanti. Raspravljamo neke odredbe sporazuma koje bi bile garancija, izjavio je Dežer i ocenio da je jako važno organizovati dobar sistem readmisije.

Da bi vizna liberalizacija bila suspendovana, potrebno je da to bude usvojeno u svim članicama EU, Evropskoj komisiji, kao i Evropskom parlamentu, rekao je Dežer. Pitanje lažnih azilanata je teško za članice EU i predstavlja ozbiljan problem, posebno za Švedsku, Belgiju, Luksemburg, izjavio je Dežer i dodao da zato Srbija i zemlje Balkana moraju da pokažu da se njihov broj smanjuje, a ne da stalno raste, kao što je bilo posle uvođenja vizne liberalizacije.

Taj trend mora da se promeni, poručio je Dežer, ukazujući da EU trpi veliki pritisak i ilegalnih imigranata iz južnog dela mediteranskog basena, ali i zemalja Jugoistočne Evrope i Balkana.

(FoNet)