Skip to main content

Devenport: Decentralizacija je put ka efikasnijoj upravi

Izdvajamo 14. апр 2011.
2 min čitanja

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas u Novom Sadu da je decentralizacija sredstvo za postizanje sposobnije, odgovornije i efikasnije uprave.

Devenport je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine posvećenom decentralizaciji rekao da je i regionalizam velika evropska tema, ali nije i opšti evropski model, pošto ne teže sve zemlje Evropske Unije regionalizaciji. Prema njegovim  rečima, 317 evropskih regija ima svoja predstavnistva u Briselu.

Devenport je kazao da je proces decentralizacije u Velikoj Britaniji dugo trajao i traje još uvek, a prate ga neslaganja i ozbiljne rasprave. “Ne postoji univerzalni evropski model decentralizacije, niti se može reći da postoje ispravna i pogrešna rešenja, jer taj proces varira od države do države”, rekao je Devenport.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević kazala je da se u Srbiji umesto decentralizacije vlasti često potura dekoncentracija vlasti, odnosno preseljenje određenih institucija vlasti iz Beograda u manje sredine, što suštinski nije decentralizacija. Ona je izrazila uverenje da će se u Srbiji uskoro postaviti pitanje neodložne promene ustava, koja će obuhvatiti i decentralizaciju i regionalizaciju zemlje i definisanje suštinske autonomije Vojvodine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Branimir Mitrović rekao je da je ključni problem izgradnja svesti građana o potrebi za decentralizacijom, pošto se za demokratiju građani moraju sami izboriti, jer im je niko neće pokloniti.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Tomislav Stantić rekao je da će decentralizacija ostati mrtvo slovo na papiru sve dok se ne vrati imovina lokalnim samoupravama i ne izvrši fiskalna decentralizacija.

Direktorica Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nataša Čorbić kazala je da je donošenje nacionalne strategije za decentralizaciju zastalo jer nema konsenzusa o viziji decentralizacije Srbije. Ona je najavila da će ta kancelarija u junu mesecu organizovati istraživanje javnog mnjenja, kako bi se jasno utvrdilo šta građani misle i očekuju od procesa decentralizacije. Čorbićeva je kazala da je decentralizacija proces koji može da se odvija kroz jačanje lokalnih samouprava, ili kroz regionalizaciju cele Srbije, ili kombinovano.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opštine Saša Paunović ocenio je da se u političkoj eliti često može primetiti elementarni nedostatak znanja o tome šta decentralizacija zapravo jest. “Decentralizacija se obično koristi kao predizborna politička parola iza koje ne stoji suštinsko razumevanje tog procesa, već iskljkučivo želja za sticanjem simpatija glasača”, rekao je Paunović.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da su otpori decentralizaciji u Srbiji veliki i da dolaze od strane centralnih vlasti, koje žele da zadrže sve poluge moći. On je ocenio da i desničarska opozicija ne razume šta je proces decentralizacije, već ubire jeftine političke poene kroz otužbe za separatizam i kroz navodno zalaganje za  očuvanje državnog jedinstva. Popov je rekao da su proces donošenja nacionalne strategije za decentralizaciju blokirali sami ministri iz Vlade Srbije, zbog čega su se eksperti povukli iz radne grupe za izradu te strategije, pošto ne žele da budu “fikusi”. Prema njegovim rečima, Vojvodina ne može da bude izjednačena sa budućim regionima u Srbiji, jer oni nemaju ni kapacitet, ni tradiciju, niti institucije kao što ih ima Vojvodina.

Direktor novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji podsetio je da je bivša Demokratska opozicija Srbije u avgustu 2000. godine napravila takozvani ugovor s građanima, u kojem je obećala i suštinsku decentralizaciju države, što se nije desilo. “Zahtev za decentralizacijom nije separatizam, već odbrana od nasrtljivosti centralne vlasti”, rekao je Domonji.

Predsednik Otvorenog liceja iz Sombora Gojko Mišković, predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić i bivši visoki komunistički funkcioner Živan Berisavljević ocenili su da je za Srbiju jedini spas da bude federalna država.

Okrugli sto o decentralizaciji organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Ambasade Velike Britanije u Srbiji.

(Autonomija)