Skip to main content

Desničari u Zagrebu spalili novine srpske manjine

Jugoslavija 02. sep 2017.
3 min čitanja

Dvadesetak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) prosvjedovalo je ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, pod sloganom „Zaustavili smo vas 1991, zaustavit ćemo vas opet“, a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak tjednika Novosti.

Keleminec tvrdi da je taj tjednik, kojeg izdaje SNV, pozivao na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone. Istovremeno, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav „za dom – spremni“.

„Došli smo ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj. Zaustavili smo ih 1991. godine, zaustavit ćemo ih i sada“, izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-tak pristaša i isto toliko predstavnika medija.

Prosvjed je nadzirala i snimala interventna policija s otprilike dvostruko više pripadnika.

Plenkovićeva reakcija

Ubrzo je stigla i reakcija premijera Plenkovića, koji je marginalnim i nevažnim ocijenio prosvjed A-HSP-a.

„Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantno“, kazao je Plenković novinarima u Žepču, gdje je boravio u radnom posjetu.

Keleminčevu stranku koja je organizirala prosvjed, hrvatski je premijer opisao kao „marginalnu“ konstatirajući kako je njoj takav vid javnih istupanja svojstven već godinama.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj, ujedno i saborski zastupnici, Milorad Pupovac i Boris Milošević osudili su, kako su istaknuli, „još jedan u nizu nacionalističkih ispada“ predstavnika A-HSP-a.

Pupovac je rekao kako je riječ „o još jednoj kampanji prijetnji, zastrašivanja i ometanja rada srpskih institucija i vodećih ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj“.

„Riječ je o još jednom vandalskom činu na samostalni srpski tjednik Novosti i riječ je o još jednoj manifestaciji proustaških političkih stavova pred središnjom institucijom srpske zajednice u Hrvatskoj“, kazao je Pupovac.

Po njemu, „time se šalje poruka, jer ta skupina nije izoliran slučaj, nego dio šire kampanje koja se vodi protiv institucijia srpske zajednice i protiv srpske zajednice od onih koji Hrvatsku ne vide drugačije nego kao neku vrstu u europskom kontekstu obnovljene, poražene politike iz Drugog svjetskog rata“.

Milošević je rekao da je žalosno to što se danas u Hrvatskoj događa.

„Riječ je o marginalcima, ali opasnim marginalcima koji zastrašivanjem i prijetnjama traže pozornost javnosti“, rekao je Milošević.

‘Za domovinu – spremni’

Pristaše na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis „za dom – spremni“.

Keleminac je istaknuo da se taj pozdrav ne smije micati sa spomen ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Republiku Hrvatsku.

Ustvrdio je i da se novcem iz hrvatskog državnog proračuna „podižu četnički spomenici“.

„Ako vi skinete ploču HOS-a, mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu“, rekao je.

Ističe i da je pozdrav „za dom, u boj“ koristio i ban Josip Jelačić, a zajedno s pristašama u više je navrata tijekom prosvjeda uzviknuo „za domovinu spremni“.

Ironično je i pozvao čelnika SNV-a da „ponovno piše prijave jer su viknuli da su spremni braniti domovinu“.

„Jer Milorad Pupovac je predsjednik Vlade i financija, on je državni odvjetnik. Milorad Pupovac vlada hrvatskim medijima, on je kralj u Hrvatskoj. Misli da je kralj Aleksandar“, izjavio je Keleminec.

Prozvao i Pupovca, ali i Plenkovića

Prozvao je Pupovca i da dobiva milijune kuna iz hrvatskog državnog proračuna, a onda „ide u svijet i tvrdi da je Republika Hrvatska – genocidna, fašistička i ustaška država“.

Naveo je i da Novosti iz proračuna godišnje dobivaju 3,2 milijuna kuna (432.000 eura) te pokazao naslovnicu tjednika s naslovom „Žarimo i palimo“ i upitao: „Zar to nije poticanje da se pali Hrvatska usred turističke sezone, zar to nije poticanje zbog kojeg posla treba imati Državno odvjetništvo?“

„Pošto lijepo gori, sada će lijepo gorjeti ove novine“, potom je poručio i spalio navedeni primjerak tjednika.

Premjeru Plenkoviću poručio da ne miče natpis „za dom – spremni“.

„Ako zabrani u demokratskoj državi domoljubni pozdrav kojim se kaže da si spreman braniti svoj dom i domovinu, onda je Plenković uveo diktaturu, ukinuo demokratski sustav i učinio od Hrvatske totalitarnu državu“, ocijenio je Keleminec.

„Nemojte se Plenkoviću s time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i htjeli veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju“, dodao je Keleminec.

(Al Jazeera)