Skip to main content

Desetine hiljada građana proslavljaju Dan nezavisnosti Crne Gore

Jugoslavija 21. maj 2021.
3 min čitanja

Desetine hiljada građana došle su da proslave 21. maj – Dan nezavisnosti.

Nakon što je završen dio programa na Ivanovim koritima građani su krenuli na Lovćen.

Proslava Dana nezavisnosti počela je sa zakašnjenjem zbog gužve u saobraćaju, jer su prema Ivanovim koritima kolone bile ogromne, javili su nam prethodno čitaoci.

Program na Ivanovim koritima vodili su Peđa Vušurović i Momčilo Zeković Zeko.

Djevojčica Jasna Stijepović otpjevala je „Crna Goro majko mila“. Govorila je i Tijana Lopičić, a istoričar Milivoj Bešlin uključio se putem video linka.

Govor je održao i Valon Dašarami.

„Nije vrijeme za duge govore, no je vrijeme da stanemo na braniku ove s mukom stečene države. Braćo i sestre, ko god pita ima li Crne Gore, odgovor je jedno veliko DA, ima je, evo je tu pred nama, Crna Gora svih vjera i nacija. Ima i onih koji se pitaju ima li Crna Gora vrijednih naroda Crne Gore, ja im danas odavde sa ovog slobodarskoga mjesta ponosno zborim, i te kako nas ima“, poručio je on.

Milan Sjekloća otpjevao je svoju novu pjesmu „Ja sam Crnogorac“.

Novu pjesmu „Proljeće“ otpjevali su i Andrea Demirović i Bojan Jovović.

A oni koji su pošli ranije na Ivanova korita strpljivo su čekali početak.

Batrićević: Nećemo klečati dok gođ ima Crne Gore i njene neporažene zastave

Okupili smo se danas na ovoj nepokornoj planini kako bismo obilježili najvažniji dan u našoj modernoj istoriji. Dan kada je krunisana viševjekovna borba naših predaka za nezavisnost. Dan kada slavimo slobodu koju su stameno čuvale četiri slavne crnogorske dinastije. Danas tu slobodu ugrožava Vlada koja tobože slavi nezavisnost države koju nije ni htjela! Korotno je njihovo slavlje – poručio je Nemanja Batrićević na proslavi Dana nezavisnosti na Ivanovim koritima.

„Zato danas glasno poručujemo da se nećemo odreći borbe zarad iluzije da će neprijatelj konačno naučiti da nas voli. Ako želite pomirenje… prihvatite Crnu Goru kao nezavisnu državu, njene simbole kao svoje i priznajte istorijsku zasebnost svih nacija koje u njoj žive. Mi bratske ljubavi imamo, ali straha nemamo! Niti imamo dileme između mira i sukoba. Jedina opasnost miru je politika vaših nalogodavaca. Na njima i na vama je da odustanete od teritorijalnih i nacionalnih pretenzija na Crnu Goru“, poručuje Batrićević.

Govorio je i Aldin Metanović.

„Kako su se duše prađedovske/nad Cetinjem danas uzvijale!“ A njima, u taj ponosni oro, hitaju orlovi s barjaka koje vi ponosno držite u rukama! Zato vas je milina viđeti tako ponosne i prkosne! Milina je viđeti ovu nepokolebljivu mladost i mudru starost na čijim čelima piše OTADŽBINA, ovu rijeku zelenih i crvenih zastava koja se uliva u samo svoje kameno more“, poručio je on sa Cetinja.

Kaže kako se odatle prije 15 godina krenulo da slobodarski san pretvori u javu.

Na Cetinju razvijena najveća crnogorska zastava

Najveća crnogorska zastava, kako je i najavljeno, razvijena je u 18 sati na Cetinju!

Dimenzije zastave su 100 x 50 metara i čini veliko jedro od 5.000 metara kvadratnih.

(Antena M)