Skip to main content

Deo opozicije protiv plana za „Novi Sad na vodi“

Vojvodina 19. jan 2024.
2 min čitanja

"Šta možemo da očekujemo ukoliko počnu da pomeraju zaštitni nasip? Biblijski potop i plavljenje grada"

Neke od opozicionih partija usprotivile su se danas planu za takozvani „Novi Sad na vodi“, koji je u narednih deset dana na javnom uvidu. Predsednik gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad dr Vladimir Vrsajkov upozorio je danas da „‘Novi Sad na vodi’ i naprednjačko burazersko ošljarenje – prete potopom“.

Kako je naveo u saopštenju, za realizaciju plana za „Novi Sad na vodi“, koji je od danas na javnom uvidu, neophodno je pomeriti nasip – „pouzdanu barijeru koji decenijama brani Novi Sad od visokih voda“.

„Ako su radovi na podzemnim garažama u centru grada, sa sve pucanjem Banovine, Crkve imena Marijinog i Tanurdžićeve palate, bile etalon kvaliteta gradnje naprednjačke vlasti, šta možemo da očekujemo ukoliko počnu da pomeraju zaštitni nasip? Biblijski potop i plavljenje grada“, istakao je Vrsajkov.

Dodaje i da „Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu rečne flotile i Ribarskog ostrva“, za prostor „Brodogradilišta“, koji je od 2017. godine u vlasništvu „Galensa“,predviđa izgradnju zgrada od 14 spratova i poslovnih objekata od 20 spratova.

„Šta Novosađani imaju od toga? Samo dug prema ‘Galensu’, budući da će sve pripremne radove izmeštanja nasipa finansirati Grad, dok će ova privatna kompanija od nekretnina inkasirati stotine miliona evra“, naveo je Vrsajkov.

Bravo: Pitajte Novosađane pre izbora

Građanski pokret Bravo! pozvao je gradske vlasti da obustave dalji rad na ovom projektu i sačekaju lokalne izbore kako bi se videlo šta Novosađani misle o planovima za obalu Dunava.

Taj pokret u svom saopštenju podseća da su pre skoro godinu dana pripadnici policije kordonima izbacili građane sa Šodroša koji su protestovali protiv seče drveća, te da plan, poznat i kao „Novi Sad na vodi“, daje pravni osnov za početak gradnje i ostvarivanje kontroverznog projekta, uprkos protivljenju javnosti.

„Ukoliko projekat uđe u fazu realizacije Novosađanima će biti oduzeta jedna od poslednjih zelenih oaza, a biće ugrožena i odbrana od poplava“, dodaju iz Bravo.

Bravo navodi i da posebno zabrinjava što se kompanija ‘Galens’ ističe kao predlagač plana, iako je vlasnik samo manjeg dela od 22 hektara prostora obuhvaćenog planom, dok ostatak pripada Gradu Novom Sadu ili drugim državnim organima, odnosno građanima koji su već jasno izrazili svoje negodovanje zbog pretvaranja obale Dunava u ekskluzivno naselje za bogatu klijentelu, sa soliterima od po 20 spratova.

„Stručna javnost više puta je upozorila da će ova promena ugroziti odbranu Novog Sada od poplava i omogućiti investitorima da dođu do više stotina hektara građevinskog zemljišta. Umesto da Šodroš, Ribarsko ostrvo i okolno područje budu otvoreni za sve Novosađane, sada će postati zatvoren deo grada“, navode ii tog pokreta.

Rani javni uvid u plan će trajati narednih 10 dana (do 2. februara), a GP Bravo! poziva građane da podnesu prigovore na njega.

„Ukoliko lokalna napredna vlast ne prekine s ovim planom nakon izbora, GP Bravo! će,nakon pobede, preduzeti korake kako bi zaustavio dalju realizaciju projekta“, poručeno je iz ovog pokreta.

(Autonomija)