Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Sapunica

Autonomija 27. jun 2023.
2 min čitanja

Koju niko ne gleda

ODGOVOR: Kad bi građane pitali šta misle o programu RTV, koji hteli-ne hteli finansiraju, sigurno bi bilo više pokuda no pohvala; ako bi potonjeg uopšte i bilo. Zapravo, niko i ne mora da ih pita, oni i bez toga daju odgovor – nezvanični podaci o nestvarno maloj (ne)gledanosti RTV odista govore dovoljno.

(NE)ZAHVALNI: Kako god, RTV bi morao da bude zahvalan građanima, čak i ako je svestan da je malo ko srećan što mu novac odlazi u kasu te medijske kuće. I još pritom ne dobija zauzvrat kvalitetnu uslugu.

UCENJENI: Radio-televizija Vojvodine nije samo odgovorna građanima zato što je zakonski definisana kao javni servis – da nije građana koji plaćaju taksu, RTV ne bi mogao da funkcioniše. Nije ta taksa zasebni namet, kakav postoji u nekim drugim zemljama, već stavka na računu za struju, što građane stavlja u poziciju ucenjenih: ako ne plate račun, iseći će im struju. Tek onda ne bi mogli da gledaju RTV!

RAZLOZI: Bez želje da budem advokat RTV, za to što program retki gledaju posredi mogu biti razni razlozi, ali za gledaoce nijedan ne mora biti dovoljan: male plate, skroman budžet, neautonomni menadžment, negativna selekcija, loši urednici, loši novinari ali i oni dobri ali demoralisani i uz njih drugi radnici; pritom, nova zgrada i savremena oprema samo potvrđuju pravilo da to obično biva potreban ali, po pravilu, ne i dovoljan uslov da bi program bio kvalitetniji.

GG: No, od para građana ne finansiraju se samo plate zaposlenih u RTV. Iz tog izvora idu i nadoknade grupi građana, formalno znanoj kao Upravni odbor RTV, koji je inače organ upravljanja te kuće. Za razliku od pojedinih novinara RTV, za koje znam da su, uprkos svemu, svesni odgovornosti prema građanima koji ih finansiraju, takve signale iz UO odista je nemoguće uhvatiti.

ČIJI INTERES: Jer, da iole osećaju odgovornost prema kući čiji organ upravljanja čine, da li bi dozvolili da ta kuća već skoro pune dve godine bude bez izabranog generalnog direktora? Kome to, majka mu stara, može biti u interesu, ako su se zaposleni već pobunili protiv toga?

VD JE SUPER: Kome je bilo u interesu da se raspiše konkurs za čelnog čoveka RTV, da se na njega prijavi pet kandidata, od kojih su dvojica ispunjavala sve tražene uslove, i da se na kraju Upravni odbor – kako su, što je najgore u svemu, mnogi prognozirali – odluči da je za kuću najbolje da je do daljeg vodi – vršilac dužnosti?

MAKAR PROBAJTE: Ne bi, naravno, eventualni izbor generalnog direktora mogao preko noći da reši sve probleme u RTV, pa ni na srednje staze kvalitet programa. A to je upravo ono što građani od RTV s punim pravom očekuju. I smatraju da bi bilo vredno pokušaja da se sa tim nešto učini.

MSP: Građani, za novce koje moraju da daju, nisu obavezni da se pravdaju RTV za svoj izbor programa. Upravni odbor, pak, ima obavezu – i prema RTV i istim tim građanima – da od kuće kojom upravlja makar ne pravi jeftinu sapunicu. A ni nju čak niko ne gleda.

(Autonomija, foto: screenshot/N1)