Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: PIK

Izdvajamo 19. дец 2023.
2 min čitanja

Čemu služi?

JOŠKA-BAČI: Joška-bači bio je alaska legenda u mom rodnom kraju. Ajd što je decenijama pecao i svašta iz vode izvadio, al što je umeo o tome da divani…Bilo je tu, naravno, neverovatnih priča i one se i dan-danas rado prepričavaju.

LENYOST: Elem, njegova uzrečica je bila „nisam bio leny“ – nije, tako, bio leny i kad je, pecajući negde kod Bezdana, čuo da se kod Bogojeva kolege „bore s velikom ribom“, pa je, šta će, promptno seo na bicklu i odvezao se mesto velike drame. Uhvatili su naposletku tu veliku ribu, al šta je bilo kad su je rasporili i koga su u njenoj nutrini zatekli, e to je posebna priča. Klasični Joška-bači, rekli bi poznavaoci njegovog lika i dela.

POLA DEVET: Saznam ja tako da će Pokrajinska izborna komisija održati pres konferenciju u nedelju u pola devet, pola sata nakon zatvaranja biračkih mesta diljem naše Pokrajine, i nisam – što bih ja bio gori od Joške-bačija – bio leny, pa se zaputih u zdanje Banskih dvora, to jest Skupštine Vojvodine, gde se čuveni PIK u izbornom danu tradicionalno par puta obraća javnosti.

IZLAZNOST: Sve što je u toku minulog izbornog dana Pokrajinska izborna komisija smela da saopšti novinarima jeste bila izlaznost do nekog određenog sata. Pošto su mediji tokom dana javljali o određenim incidentima na biračkim mestima, ili oko njih, te o određenim nepravilnostima u izbornom procesu, mislio sam da će na kraju dana i PIK imati štogod da o tome kaže.

OPTIMIZAM: Otkud naprasno toliko optimizma, ne umem da objasnim. Za početak, što bi se sad, posle mesec dana kampanje, u najavljenih pola devet nešto značajnije promenilo u tretmanu iovako brutalalno zanemarenih izbora za Skupštinu Vojvodine?

MOTIVISANOST: Jeste li gledali predstavljanje izbornih lista na pokrajinskim izborima na RTV? Ta delovalo je kao da su sve te predstavljače silom doveli u studio! Ah, da, organizovane su i debate između takmaca za mandate u pokrajinskoj skupštini ali i to bolje da niste gledali. Ja, nažalost, jesam i utiska sam da sam na mnogim daćama doživeo više uzbuđenja.

PA ŠTA: Sve to nije moralo da se tiče Pokrajinske izborne komisije, što bi se oni uzbuđivali zbog toga što su se učesnici izbora odlučili na takav pristup.

NEMAJU: Ali, šta smo dobili u tih pola devet na izborni dan? Uglavnom, ništa. U stvari, najbolji mogući podatak: da u tom trenutku POKRAJINSKA IZBORNA KOMISIJA ne raspolaže čak ni podatkom o konačnoj izlaznosti na pokrajinskim izborima!

DELIMIČNO: Nije se PIK naročito pokazao ni narednog, prvog postizbornog dana. Sve u svemu, u trenutku pisanja ovog teksta bili su poznati rezultati sa 96% biračkih mesta. Dovoljno, kažu, za saopštavanje preliminarnih izbornih rezultata.

RAZLOG: Nije trenutak da se zapitam, a nadam se da neću još dugo, čemu služi Skupština Vojvodina pa i sama AP Vojvodina, ali o svrsishodnosti postojanja PIK-a ima razloga da se pokrene debata.

SIMULACIJA: Ili su ta pitanja zapravo povezana? I da je sve u simulaciji nekakve autonomnosti i prava na tobože odlučivanje. Na osnovu onoga što ti jave, pa i to ko je pobedio.

(Autonomija)