Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: (Ne)davački klan

Izdvajamo 21. mar 2023.
2 min čitanja

Pametnome dosta!

DA TI OBJASNIM: Da ste prinuđeni da strancu objašnjavate ko je u Srbiji sa kim, ko protiv koga i zašto, ne znam ko bi od vas prvi morao da odustane.

TARGETIRANJE: Šta ovde imamo? Jedni, opozicioni tzv. nedavači Kosova, optužuju vlast da želi da se odrekne Kosova, što ova negira. Onda jedne noći po Beogradu osvanu plakati a po Novom Sadu stencili u kome se targetiraju neki od nedavačkih lidera, jer su protiv davanja, ali i još neki opozicionari, valjda zato što su Novosađani.

PASOŠI: Jednog od targetiranih nedavačkih lidera optužuju da ima dva pasoša. A dva pasoša ima još jedan opozicioni lider, koji ne sarađuje tesno s glavnim nedavačima, ali i te kako smatra da je vlast davačka.

LEGALISTI: I još neki opozicionari su protiv davanja i davačke vlasti, ali se drže dalje od glavnih opozicionih nedavača. I jedni i drugi, međutim, smatraju da bi davanje bilo protivno Ustavu, ali dok se kod prvih na tome završava neslaganje sa davačima, ovi drugi prave proteste.

EU: Svi su, valjda, u opoziciji protivu ove vlasti, ali nisu svi za priključenje Srbije Evropskoj uniji. Aktuelna vlast, koju optužuju da je davačka, makar deklarativno jeste ali je fakt da na tom putu već dugo stojimo u mestu. Neke opozicione stranke, koje jesu za EU ali, principijelno, nisu za davanje, kritikuju vlast da ništa ne radi na evrointegracijama, iako vlast, koja mora putem svih medija da ubeđuje puk da nije davačka, kaže da je sporazum s Kosovom, zbog koje je nedavači optužuju da je davačka, važan (i) zbog evropskog puta Srbije.

STARA DAVANJA: Kod nedavača koji ne mirišu EU – navodno, zbog uloge oko davačkog sporazuma, no ta mržnja zapravo seže do ere kad je neka druga vlast davala, ali je tad, eh, davala  neke optuženike – spremnost na davanje i zbog EU dodatni je razlog da budu protiv vlasti. Koja, je li, sve više pokazuje kako je u suštini davačka.   

RUSIJA: E sad, i glavni nedavači i omraženi im davači slažu se oko jedne stvari – da Rusiji ne treba uvoditi sankcije zbog agresije na Ukrajinu (btw, takav stav imaju i neki manji nedavači). Zajednička im je, zapravo, i ljubav prema Rusiji, s tim što su jedni u tome koliko-toliko diskretni, dok drugi protest protiv davanja završavaju kod spomenika ruskom caru. S Rusijom, koja je zvanično protiv davanja, veze neguje i vlast, koju ovde nazivaju davačkom, ali i glavni nedavači.

PRETNJE: Naklonjeni su joj i neki drugi i sa njom neguju veze, na ovaj ili onaj način. Jedni takvi, Konzervativni pokret Naši, prošle sedmice poslao je mejl put pretnji i uvreda na račun NDNV i portala Autonomija. Pale su i optužbe za vođenje “medijskog rat protiv Rusije i Srbije” te promovisanje „ukrajinskog neonacizma”.

LAŽNI: I taj pokret, dabome, spada u nedavače, ali imaju problem s pomenutim glavnim, opozicionim nedavačima, koje čak smatraju „lažnom patriotskom opozicijom“!? Prave nedavački protest ispred Hrama Svetog Save a ne ispred ambasada Nemačke i Francuske, ha! A jedan od lidera glavnih opozicionih nedavača ima francusko državljanstvo. Pametnome dosta!

Ajd sad vi probajte?

(Autonomija)