Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Nećete doći?

Autonomija 01. avg 2023.
2 min čitanja

Nije to baš toliko strano Vojvođanima

PREKOR: Subotički gradonačelnik Stevan Bakić uputio je prekor jednom broju svojih sugrađana. Šta li to rade dobri moji Subotičani, tačnije neki od njih, a što je tako naljutilo njihovog polgarmeštera?

POMAŽU: Kaže Bakić – pomažu migrantima. Evo, prodaju im neki svoje domaće proizvode, rade dostavu hranu, prevoze migrante za novac, pomažu im u ilegalnom priključenju na struju, e ali, molim da se pripremite, „postoje i oni koji im pružaju čak i utočište u svom domu“.

PLAĆANJE: Činjenica je da migranti puno toga moraju da plate – od transporta iz zemlje porekla do usluga nekim bosovima koji im obećavaju prebacivanje u Evropsku uniju; nije malo onih koji odluku da krenu na put u obećanu zemlju plaćaju, nažalost, i svojim životom.

AKO: Plaćaju tako i domaće proizvode koji im Subotičani nude, plaćaju i dostavu hranu. Ako im paradajz ne prodaju po 100 evra za kilogram, ili flašicu vode po ceni koju su po ulasku u Srbiji plaćale izbeglice iz Krajine, ne vidim razloga za bilo kakvu kritiku, a kamoli za nešto više.

PROBLEM: Plaćaju bome i taksistima koji ih prevoze od tačke A do tačke B, koja je obično negde blizu granice. Ne mislim da Bakić taksistima s moralnih visina zamera to što, kako ih često optužuju, saučestvuju u trgovini ljudima i na tome zarađuju: više je tu, čini mi se, problem što i oni ne odbijaju da pružaju uslugu – upravo migrantima.

NAJVIŠE: Za ilegalno priključenje na strujnu mrežu može i krivično da se odgovara, ali zna polgarmešter Bakić da to ovde nije baš retka pojava, pa o tome nije mnogo dramio (možda time pravi otklon od svog prethodnika koji je bio direktor subotičke „Elektrodistribucije“?), ali mu je očito najviše zasmetalo – što pojedini Subotičani pružaju migrantima utočište u svom domu.

VOJVOĐANSKI: Da je mislio na rentiranje smeštaja, tako bi i rekao, siguran sam da je upoznat i sa tim unosnim podsektorom usluga. Ovako, ispada da u Subotici, vau, postoje dobri Samarićani, koji pomažu ljudima koji su ovde u tranzitu do tamo negde boljeg života. Nije to baš toliko strano Vojvođanima.

OSVEŠĆIVANJE: Bakić je inače sve ovo izgovorio nakon još jednog incidenta u kojem su zavađene migrantske grupe po ko zna koji put koristile vatreno oružje. Nije se osvrnuo na to odakle im oružje i kako (ne)će bezbednosne službe da reše taj problem, već je svoje zabrinute sugrađane, s negativnim stavom prema migrantima, osvestio da postoje i oni koji kao da ne haju za ugrožavanje bezbednosti, te su istim tim migrantima na usluzi. Čak im nude smeštaj u svom domu! A vi iz svog ne smete da izađete jer se noću čuju pucnji…

LOGIKA: Bakić ima jednostavnu logiku: kad bi svi Subotičani prestali da nude bilo kakvu uslugu, shvatili bi migranti da u Sabatki nisu dobrodošli, i više ne bi dolazili!

RAZDOR: Zna on dobro da migranti tu ne dolaze zbog secesije i Bossa, već – zbog blizine granice. Pitanje je da li je svestan da je svojim istupom ne samo prebacio odgovornost na svoje sugrađane, već je, onako baš gradonačelnički, među njih uneo i razdor.

(Autonomija, foto: Vojin Ivkov)