Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Nadzor

Izdvajamo 28. nov 2023.
2 min čitanja

Samo još da krene i kampanja...

ICYM: Prvi put otkad se održavaju višestranački pokrajinski izbori, ovi predstojeći biće – pod nadzorom.

PREPISANO: Kakav sad nadzor i od koga, pitate se? Evo: poslednjom skupštinskom odlukom o izboru pokrajinskih poslanika, iz oktobra ove godine, uveden je Nadzorni odbor za pokrajinsku izbornu kampanju. Odredba je „kopi-pejstirana“ iz Zakona o izboru narodnih poslanika, s potrebnim odstupanjem.

ZADATAK: U zadatak tom Odboru dato je da sprovodi „opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, podnosilaca proglašenih izbornih lista, kandidata za poslanike i pokrajinskog javnog servisa (tj. RTV) u toku izbornih aktivnosti“.

DESETORO: Od izbora članova, njih desetoro, javnost o radu Odbora ništa nije čula: neko je smatrao da bi se javnost preopteretila kad bi je izvestili o tome da je to telo, šest dana po raspisivanju izbora, naposletku konstituisano, da su izabrani predsednik i njegov zamenik (to su, da znate, Aleksandar M. Gajić i Ljubomir Apro) te da imaju poslovnik o radu.

KAMPANJA: Ima tih zluradih komentara koji kažu da za nadzor nad bilo kojom kampanjom, za početak, mora – da postoji kampanja. Može li se tako uopšte nazvati ovih mesec dana kampanje, u okolnostima kad velika većina političkih aktera isključivo misli na parlamentarne i beogradske izbore? Neki su na pokrajinskim listama čak ostavili naziv svoje republičke liste…

PREDVIDIVO: Da li će, i šta će, od „materijala“ iz kampanje stizati pred članove Odbora, to je sasvim drugo pitanje. Bude li, kojim slučajem, bila prijavljena vladajuća stranka, ne treba sumnjati u, s obzirom na brižljiv inženjering pri izboru članova, ishod takvog eventualnog glasanja. Eno vam kako funkcioniše „parnjak“ za kampanju za parlamentarne izbore, pa se čudite do mile volje.

SPORAZUM: Uz sve što im je u opisu posla, Nadzorni odbor ima ingerencije da se umeša u pravljenje sporazuma o broju i trajanju emisija za predstavljanje proglašenih izbornih lista na RTV-u. Kad? Pa ako stranke koje su trenutno zastupljene u Skupštini Vojvodine, zajedno sa Pokrajinskom vladom (!) i RTV-om, takav dogovor ne postignu „najkasnije pet dana od stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora“.

KRATKO: Što će reći do 21. novembra, odnosno šest dana pre krajnjeg rok za predaju izbornih lista za pokrajinske izbore. Šta znam, možda bi bilo logično da se sporazum o predstavljanju na RTV pravi onda kad se, recimo, bude i definitivno znalo – koje će sve liste u trku za mandate?

PROLAZI: Nikom od poslanika taj nesuvisli rok nije zasmetao; ostao je. Ništa čudno da takve stvari prolaze u Skupštini Vojvodine: kad je 2014. usvajana nova izborna odluka a njome uveden proporcionalni izborni sistem, u tada još sazivu s većinsko-proporcionalno izabranim poslanicima, nije bila predviđeno rešenje za to da ako nekom većinski izabranom poslaniku prevremeno istekne mandat. Što se, pogađate, na kraju i desilo.

ZEBNJA: Obuzme me zebnja pri pomisli šta sve stoji u drugim propisima… Stoga, nek ovaj nadzorni organ za kampanju odradi šta već mora. Građani su ti koji će nadzirati ko će sve biti u prilici da usvaja buduće propise. Da oni konačno postanu primenjivi. Da se ne bi neko dosetio da primeni neku drugu vrstu nadzora nad Vojvodinom.

(Autonomija)