Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Mesec dana

Izdvajamo 14. nov 2023.
2 min čitanja

Iz senke važnijih izbora

BELI DIM: Najznačajniji događaj u (predizbornoj) Vojvodini u poslednjih nedelju dana bio je izbor novog predsednika Skupštine AP Vojvodine.

PREZIDENTE MOMO: Naravno da je važno što je nakon smrti njenog dugogodišnjeg predsednika, Ištvana Pastora, vojvođanska skupština dobila novog čelnog čoveka – Momu Čolakovića; znate ga, naime, dobro već vekovima – ali u iščekivanju da i za tu skupštinu budu raspisani izbori za 17. decembar, od veće je važnosti što će potpis na tu odluku moći da stavi upravo predsednik skupštine.

KRATKO: Neće tog potpisa biti pre 16. novembra, što znači da će za kampanju za pokrajinsku skupštinu preostati masivnih mesec dana. Da li je to moglo i ranije, pitanje je koji (mi) mnogi postavljaju, no, čini se, da za dužu kampanju em nema preteranog entuzijazma, em, na to se sad svi vade, nije, navodno, postojala mogućnost.

TROŠKOVI: Fakat je da je najava održavanja vanrednih pokrajinskih izbora iznenadila sve u Vojvodini. Ekipa iz Banovine, i susednih Banskih dvora, računali su da će na izbore iduće godine, pa u budžetu za ovu godinu nisu ni predvideli takve neplanirane izdatke. Nečiji drugačiji planovi naterali su ih da brže bolje izrade rebalans budžeta i da, kako znaju&umeju, u njemu iznađu novce za pokrivanje troškova izbora u decembru.

ROKOVI: Usvojen je na, zasad, poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine, koju je još za života sazvao za 6. novembar počivši Pastor. Zbog rokova iz skupštinskog Poslovnika sednica na kojoj bi se poslanici dragovoljno saglasili sa prevremenim skraćenjem mandata, što onda daje povod za raspisivanjem vanrednih izbora, mogla je biti zakazana tek u narednih deset dana. Sednica je zakazana za 16. novembar, odmah posle sledi raspisivanje izbora.

DŽABA: Neozbiljno bi bilo da sad neko padne u nesvest zbog činjenice da će kampanja za Deseti saziv Skupštine Vojvodine trajati svega mesec dana: i da traje dva puta duže, džaba, kad se iz senke važnijih izbora – obično su to parlamentarni – nikad nije moglo izaći.

JEDNOM: Od 1992. godine samo 2004. godine uz izbore za vojvođansku skupštinu održani su još SAMO lokalni izbori. Sastav Pokrajinske skupštine postalo je vremenom nešto o čemu građani Vojvodine tek onako usput odlučuju.

NI 9: Pre tri godine pokrajinskim izborima na RTV, POKRAJINSKOM javnom servisu, bilo je posvećeno malo manje od 9 odsto predizbornog programa, dok je republičkim izborima, stoji u izveštaju REM-a, bilo posećeno više od polovine tog programa. Kolike su šanse da će ovaj put, kada se ti izbori ponovo održavaju istovremeno, biti drastično drugačije?

„KUĆA“: Ali, čak i da naprasno svima – okej, sigurno neće svima – u kampanji budu puna usta Vojvodine, to neće morati da znači da se to toliko radi zbog nje, Vojvodine, pa ni s idejom da njena skupština postane bitno drugačija. Za početak – bitna. Neće, naime, nikom biti lako da se odrekne slatkog koncepta stranačke „sigurne kuće“.

PROMENA: Glasaće za tu skupštinu građani i ovog puta. Tek kad budu videli da je do Skupštine (i) Vojvodine najpre stalo samim poslanicima, možda počnu da gunđaju što se pokrajinski izbori stalno uparuju s drugim izborima. Do tada, dužina kampanje je odista nebitna.

(Autonomija)