Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Imamo rešenje!

Denis Kolundžija 08. авг 2023.
2 min čitanja

Most koji zaobilazi EU

REPRIZA: Ima malo više od godinu dana kako sam, takođe trudeći se da kolumnu spakujem u 500 reči, pisao o Bizingenu na Gornjoj Rajni. Nisam u međuvremenu uspeo da posetim to seoce, pa očito imam neki drugi razlog zašto ponovo o njemu pišem.

EKSKLAVA: To mesto od 7,6 kvadratnih kilometara i sa jedva 1500 stanovnika nalazi se u eksklavi SR Nemačke na tlu Švajcarske Konfederacije: u jednoj tački udaljeno je svega 700 metara od matice.

PREGOVORI: Po stranu davnašnje neprijateljstvo dotičnog mesta i obližnjeg Šafhauzena, Švajcarska i Nemačka već dugo kroz istoriju ne spadaju među države s nerešenim međusobnim pitanjima. Ipak, ukazala se potreba da dve države započnu višegodišnje pregovore o statusu nemačke eksklave: međudržavni sporazum postignut je 1964. godine.

MANJINA: Onomad sam o tome pisao u kontekstu svesti države od tadašnjih 59 miliona stanovnika da uvaži interese i potrebe svojih 1500 sunarodnika u „neprijateljskom“ okruženju jedne Švajcarske. Tada mi je povod bio zanemarivanje interesa jednog (malog) broja Novosađana pri izradi GUP-a do 2030. godine.

PRISTUP: Rekoh već, SR Nemačka je u jednoj tački svega 700 metara udaljena od kuća u Bizingenu na Gornjoj Rajni. Da li je pre 60 godina neko imao ideju da se na toj ruti izgradi vijadukt, nije mi poznato: poslovično neskloni rasipanju javnog novca, pogotovo na sulude projekte, švajcarske i nemačke vlasti imali su drugačiji pristup rešavanju problema žitelja nemačke eksklave u odnosu na okruženje (a nije da ih nije bilo, štagod vi mislili).

2013: Kad sam pre dosta godina poželeo da posetim seoce na Rajni, i kad sam, kad mi se ta želja nije ostvarila, pisao tadašnjem načelniku Bizingena, stalno sam na umu imao probleme koje imaju žitelji Neština i Vizića. Naročito nakon 2013. godine kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju.

TEŽE: I pre toga, morali su do Bačke Palanke da zbog škole i posla par puta dnevnog prelaze granicu sa Hrvatskom. Nakon 2013. granična kontrola postala je strožija, umnožavao se broj pečata u pasošu, a pod posebnom paskom EU pravila našli su se odjednom i transporti poljoprivrednih proizvoda iz sremskih sela namenjenih pijaci u Bačkoj Palanci.

MOST: Od 2013. aktuelizovana je stara ideja o izgradnji mosta preko Dunava koji bi Neštince i Vizićane zauvek lišio more od svakodnevnog prelaska granice. Evo, sad se najavljuje da će do kraja godine biti potpisan ugovor o izgradnji mosta, negde između Palanke i Neština.

SKELA: Ne razumem se, možda skela, daleko veće nosivosti od one između Begeča i Banoštora, na potezu obećanog mosta zaista ne bi zadovoljila potrebe žitelja sremskih sela, niti je tu zgodno mesto za skelarenje.

BRDO: S brdom nerešenih međusobnih pitanja, nije realno očekivati da su uopšte mogući pregovori Srbije i Hrvatske o posebnom statusu Vizića i Neština. Neko bi naivan rekao – e, a da smo sve ove godine pokazivali iskrenost ka procesu ulaska Srbije u EU, kada bi naposletku granice postale nepostojeće, ne bi nam sada bilo najbolje rešenje da iskeširamo par desetina miliona evra za novi most.

EU: Koji ima za cilj da ljude skroz oslobodi potrebe za putem ka/kroz EU. I bukvalno.

(Autonomija)