Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Apolitika

Autonomija 25. jul 2023.
2 min čitanja

Da se ne zamere vlastima

BUKOVCI: Ko još, zaista ne znam kako, nije čuo da sem Bukovca kod Novog Sada postoji i Bukovac kod Sombora, evo mu zgodne prilike. Osim što su geografski solidno udaljeni, razlikuju se u (bar) jednoj bitnoj stvari: ovi u Bačkoj će po pravilu reći da žive na Bukovcu, oni pak u Sremu – da žive u Bukovcu.

DO GRADA: Bukovac, odnosno Bukovačke salaše od Sombora deli Veliki bački kanal. Do grada i sveta Bukovčani najpre moraju da izađu na regionalni put Sombor-Apatin, tu je odmah naselje Centrala, pa preko mosta na kanalu Apatinskim putem stižu na cilj.

ALTERNATIVA: Postoji i alternativni, asfaltirani atarski put, koji vodi preko prevodnice kod Čičova. Put je naglo dobio na značaju čim je krenuo remont mosta preko „Kišovog kanala“.

UMESTO: Jesu putari predvideli da dok traju radovi saobraćaj ide (dužim putem) preko Prigrevice, ali su ipak isplanirali da se pored postojećeg mosta postavi pontonski. Umesto pontonskog mosta stigla je – skela; ali služi samo za prevoz pešaka i biciklista, kad vodostaj kanala to dozvoljava!

KRKLJANAC: Alternativni pravac odjednom dobija za značaju. Na Bukovcu nastaje saobraćajni krkljanac od kamiona i drugih vozila koji nastoje da skrate put. Kreću Bukovčani s komšijama sa Centrale sa svakodnevnim blokadama puta. Odmah su prepoznali adresu koja je vlasna da reši njihove probleme: gradonačelnik Sombora. Ovaj im objašnjava da su svi pontonski mostovi zauzeti (zbog nedavnih poplava), i čim se jedan oslobodi – stiže na kanal.

AKCIJA: Možda neko misli da je blokiranje regionalnog puta skroz ok ako se gostima nije dopala hrana na slavi. Nije da toga ne biva, ali pitanje je šta bi se takvim protestom dobilo, sem prilike da se posrami domaćin i, naravno, prekršajnih prijava. Pre će, neki smatraju, takav drastičan potez imati smisla prema onima koje samo blokada puta može da pokrene na akciju. Zbog mogućih posledica. Pa i političkih.

VLAST: Obično je to vlast, i obično ta vlast, ako joj ne prijaju protesti i zahtevi, obožava da ih diskvalifikuje kao „političke“. Zapravo, jesu, čim u nekoj stvari građani na drastičan način ukazuju vlastima da ne rade svoj posao ili da ignorišu probleme građana.

NIJE TO: Upravo to već nedeljama čine Bukovčani i njihove komšije sa Centrale – ali, ne, to nije, ističu, politički protest: ovo je apolitični protest! Jes’ da su umesto obećanog pontonskog mosta dobili neku jadnu skelu i sada moraju obilaznim putem do Sombora, jes’ da im kamioni prave pakao od života, ali sve se to može rešiti apolitički.

DOBRODOŠLICA: Proglasiš svoj protest apolitičnim, iako je u suštini politički, i napraviš jasnu distancu od onog koji jeste politički. Elem, došli im nekoć komšije Somborci, koji nedeljama politički protestuju protiv nasilja u društvu, da im pruže podršku u ostvarenju ciljeva protesta, da bi ih Bukovčani i njihove komšije sa Centrale grubo vratili preko mosta, poručivši im – nećemo ništa s opozicijom, ovo je apolitički protest!

NE BI: Ne bi oni, je li, da se, zbog tamo nekog politički obojenog protesta protiv vlasti, njihov apolitični protest protiv vlasti zameri političarima. Na vlasti. Koja je iovako izabrana, kako drugačije, apolitički.

(Autonomija)