Skip to main content

Demostat: Skoro 40 odsto građana ne veruje RTS-u

Info 06. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Demostat je objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja o poverenju u RTS, u okviru šire analize poverenja u institucije, koje je pokazalo da čak 39 odsto građana uopšte ne veruje, 28 odsto nema ni pozitivno ni negativno mišljenje, a samo 30 odsto ima potpuno poverenje u rad Javnog medijskog servisa.

Otkriveno je da manje od trećine gledalaca veruje da tim putem dobija informacije u interesu za javnost u koje se mogu pouzdati.

To istraživanje Demostata sprovedeno je u poslednjoj sedmici jula 2021. godine telefonskom anketom, na uzorku od 1.200 građana. Navedeni uzorak je reprezentativan za nivo Srbije.

„Rezultati istraživanja o poverenju u Javni servis su poražavajući po RTS, ali ne i neočekivani. Oni su posledica uređivačke politike koja je jednostrana, sterilna i pre svega neinformativna“, smatra novinar Vukašin Obradović.

On je Demostatu rekao da je prosečan građanin sve više svestan da mu Javni servis ne nudi neophodne informacije za razumevanje svih važnih društvenih procesa i otud toliko nepoverenje.

Prema oceni Judite Popović, članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), „nedostatak poverenja u tako visokom procentu ukazuje na ozbiljnu sumnju građana u istinito, blagovremeno i objektivno informisanje od strane RTS“.

Time se kompromituje sam pojam javnog servisa. Najblaže rečeno, sofisticirana politička pripadnost i zanemarivanje ključne obaveze da doprinosi obrazovnom i kulturnom nivou građana, na kraju dolazi na naplatu, makar i u vidu rezultata ovih istraživanja“, kaže Popović za Demostat.

(FoNet)